Teplice dávají prostor umělcům. Nejnovějším přírůstkem je dadaistická socha u Zámeckého náměstí

26. květen 2023 11:03

Teplice si pořídily dadaistickou sochu. Autor pro ni vybral volné místo před Zahradním domem u Zámeckého náměstí a pojmenoval ji Doktor Hugo Dux, hlava československých dadaistů.

Autorem nové sochy je Jan Hendrych. Inspirací mu byl lékař z Teplic Hugo Dux, který v roce 1920 dostal ocenění Nejchytřejší Tepličan a Hlava československých dadaistů.

Postavu, která vystupuje z mušle, autor odlil z kvalitního francouzského betonu.

„Mušle, to jsou lázně. Pak tam jsou ty koule – to jsou bubliny. Je tam i odkaz na Botticelliho Zrození Venuše – ten taky vychází z mušle a také má ženské tělo – v mém případě tedy až po krk,“ přibližuje Hendrych.

Hlava už je mužská – v empírovém stylu napoleonského vojáka. „Když jsem viděl, že jste se nebáli instalovat sem ten pomník Kovalčíka, tak jsem si říkal, že tu máte smysl pro humor, takže to tady můžu trochu odlehčit,“ dodává sochař. Má přitom na mysli kouřící cigaretu nad vchodem do teplické radnice jako vzpomínku na bývalého primátora Jaroslava Kuberu, kterou vytvořil Adam Kovalčík.

Dux místo Gottwalda

Jana Hendrycha ke spolupráci oslovil spolu s kurátorkou Vendulou Fremlovou. „S humorem sobě vlastním všechno smetl se stolu, a když už mi trochu teklo do bot, tak jsem vytáhla eso z rukávu, což byla právě hlava československých dadaistu, doktor Hugo Dux. A bylo ihned vidět, že panu profesorovi se tenhle návrh zalíbil, takže já jsem mu udělala nějakou rešerši materiálu,“ popisuje kurátorka.

Teplice, Galerie Zahradní dům, výstava Jana Hendrycha

Socha stojí zhruba v místech, kde kdysi býval z bronzu vytvořený Klement Gottwald. „Ta předchozí socha byla v 90. letech odstraněna – uklizena do depozitáře. Tohle prostranství přímo lákalo k tomu, osadit ho novou sochou,“ dodává vedoucí odboru kultury a sportu Radka Růžičková.

Město za zakázku zaplatilo celkem 600 000 korun a už plánuje další sochy na veřejných místech.

Spustit audio

Související