Školáci z Teplic portrétovali klienty z domova pro seniory v Bystřanech

2. květen 2023 08:00

Portréty seniorů podle fotografií malovali školáci z teplické Základní školy Koperníkova. Snímky jim poskytli klienti domova pro seniory z Bystřan. Hotová díla pak děti přinesly seniorům ukázat.

„Říkám si, ježišmarjá, jak budu vypadat. Děti mají fantazii. Třeba budu krabička, já nevím,“ směje se Naďa Škorpilová. Dobrou náladu neztrácí ani na invalidním vozíku. Na portrétech se poznala.

Její fotografii si jako předlohu vybral třeba sedmák Honza Vaja. „Kreslil jsem to tužkou, hodně mě to bavilo. Jsem rád, že jsem se s ní pak mohl sejít,“ shrnuje.

U vedlejšího stolu debatuje skupinka žen a dívek různého věku, od 13 let do 82. Právě tolik je Veronice Holubové. „Byla jsem hodně zvědavá, protože portréty se těžko malují nebo kreslí, ale povedlo se – jsou to šikovná děvčata,“ konstatuje.

Bývalou vychovatelku, která v bystřanském domově žije dva roky, podle fotografie portrétovala Adéla Fedorová. „Podle fotografie jsem si ji představovala hodnou, milou a trochu upovídanou,“ shrnuje. „Tak to se povedlo, to odhadla, jsem přímo ukecaná,“ směje se paní Holubová.

Projekt vymyslela ředitelka Domova důchodců v Bystřanech Miroslava Barešová, která ho vede přes čtvrt století. „Říkala jsem děvčatům, že mají třeba doma babičky, které vypadají jako já, ale že v domovech pro seniory jsou lidé výrazně vyššího věku, a že možná někdo vidí poprvé, jak vypadá starý člověk – život ale má být pořád plnohodnotný,“ vysvětluje.

Portréty seniorů, které vznikly podle fotografií, o prázdninách vystaví teplická Regionální knihovna, v září budou v Ústí nad Labem na krajském úřadě a pak ještě v muzeu v Teplicích.

Spustit audio

Související