Teplice: Část delegátů chce vyměnit vedení SBD Mír. Nové volby představenstva ale narazily na problém s termíny

4. únor 2020

Kritici vedení Stavebního bytového družstva Mír v Teplicích by chtěli změnit představenstvo. Kvůli předpisům družstva požádali o termín 24. března, vedení ovšem svolalo shromáždění na 13. února.

Představenstvo se podle jeho předsedy Marka Andráška řídilo vnitřními předpisy. Termíny pro volební shromáždění jsou delší než lhůta pro svolání shromáždění na žádost delegátů. I proto kritici po konzultaci se specializovanými právníky navrhli pozdější datum.

„To je ochranná lhůta žadatelů., aby, pokud o něco žádáte, se to zbytečně neprotahovalo. Na druhou stranu má právní relevanci, když vy tu ochrannou lhůtu nepožadujete, protože jsou tam konsekvence s jinými zákony, které mají ty lhůty delší a pak by se to nestihlo,“ vysvětlil jeden z nich, Miroslav Němeček.

„Ty termíny jsou ve stanovách pevně dány a není prostor s těmi termíny pracovat. Když by skutečně někdo žádost o svolání shromáždění delegátů chtěl využít ke konání mimořádných voleb, tak skutečně ty termíny, jak jsou stanoveny, jsou v určitém rozporu, a tady z toho hlediska by stálo za to ty lhůty upravit, aby byly souladné. Myslím si, že představenstvo bude hledat cestu, aby delegáti, kteří podali návrh, byli minimálně spokojeni v tom, že se volby v řádných termínech mohly konat,“ vysvětlil Andrášek.

Téměř polovina delegátů kritizuje vedení družstva za údajně nevýhodné hospodaření – Marek Andrášek jejich tvrzení odmítá.

Soudy předběžným opatřením zakázaly Andráškovi vykonávat jeho funkci předsedy představenstva, a to do rozhodnutí o jeho vyloučení.

Spustit audio

Související