Turisti začali objevovat Teplice. Láká je historie, lázně i Krušné hory

1. únor 2020

Město a jeho okolí do své nabídky zařadila zavedená výletní agentura, která loni na Teplicko přivezla sedmdesát tisíc zejména zahraničních výletníků.

Letos počítá s trojnásobkem a za pět let s půl milionem lidí: „Za nějakých pět, sedm let mohou být Teplice z čísla sedmdesát na půl milionu českých i zahraničních turistů za rok,“ předpokládá Zbyněk Černý, majitel společnosti Premiant City Tour, s třicetiletou tradicí.

Podle jeho zkušeností turisty na Teplicko láká historie, architektura, léčivá voda, Krušné hory, nebo blízké Hřensko a Drážďany: „Jsou taky příběhy spousty slavných lidí z celé Evropy. Kromě toho je tady viděl architektura, ať už stará nebo moderní. Je tu blízko do přírody, do Českého Švýcarska i do Německa,“ vyjmenovává Zbyněk Černý.

 Výhodou je dálnice, po které se autobusy z Prahy do Teplic dostanou za pětačtyřicet minut: „Pro letošní sezonu jsme připravili program, který zahrnuje půldenní návštěvu Teplic, Duchcov i celodenní výlet do Drážďan. Také jsme zaznamenali zájem o poznávání české přírody a venkova,“ dodává majitel agentury.

 Agentura zařadila Teplice do své nabídky, kterou představuje na veletrzích cestovního ruchu po celém světě.

Jejím partnerem je společnost Visit Teplice, která funguje třetí rok, a provozuje třeba výletní vláček, který jezdí ze Zámeckého náměstí na horu Doubravku.

„Turistickým vláčkem svezeme ročně sedmnáct tisíc lidí.  Nově teď bude zastavovat také u botanické zahrady,“ říká ředitel společnosti Tomáš Jelínek a upozorňuje na novou mobilní aplikaci v několika jazycích, která turistu provede městem, nebo Kartu Visit Teplice: „Donutí turistu, aby šel všude. Dostane se do muzea, do botanické zahrady, do vláčku a současně bude mít všechno levnější.“

Chystá se i verze pro české rodiny s dětmi, která nabídne třeba hvězdárnu nebo akvacentrum.

Zrekonstruovaná hvězdárna v Teplicích.
autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související