Průhlednější hospodaření Stavebního bytového družstva Mír v Teplicích se prosadit nepodařilo

18. říjen 2019 13:41

Stavební bytové družstvo Mír v Teplicích loni hospodařilo oproti jiným letům se ztrátou přes 300 tisíc korun. I proto požadují kritici vedení největšího teplického bytového družstva průhlednější hospodaření.

80 delegátů se podařilo svolat na jednání, vlastní témata ale do programu neprosadili. Neuspělo ani představenstvo – delegáti ani na druhý letošní pokus neschválili účetní závěrku za loňský rok.

K neschválení účetní závěrky za rok 2018 předseda družstva i jeho představenstva Marek Andrášek řekl: „Neschválit účetní uzávěrku s poukazem na to, že se někomu nelíbí nějaká smlouva, která je 10 let stará, nebo že se někomu nelíbí ujednání o nájmu v jedné smlouvě, v jednom článku, to není úplně korektní a není to správně. Loňská ztráta byla způsobena okolnostmi, které byly zčásti nepředvídatelné.“

Kritici nemají v představenstvo důvěru

Toto vysvětlení delegátům nestačilo. Zdeněk Kettner patří mezi ty, kteří kritizují například nízký nájem prostor pro casino a obchody v centru města nebo údajně nevýhodné smlouvy na pronájem střech pro antény mobilních operátorů.

„Shromáždění delegátů je nejvyšší orgán a představenstvo, včetně pana předsedy, jsou našimi podřízenými a měli by se s péčí řádného hospodáře starat o náš společný majetek. Pokud my máme vyloženě potvrzené, i od soudu, že představenstvo – včetně pana předsedy – opakovaně porušuje stanovy, a jako třešnička na dortu je pan Andrášek dokonce vyšetřován v majetkové trestné činnosti a je mu odstavený majetek, tak takový člověk ve mně nevzbuzuje důvěru, aby ten svěřený majetek spravoval,“ doplnil Kettner.

Představenstvo s předsedou dále zůstávají – stále chybí hlasy na jejich odvolání

Sedmdesátka delegátů se u soudu domáhá toho, aby Marek Andrášek nemohl vykonávat své funkce. Krajský soud v Ústí nad Labem mu to dočasně zakázal předběžným opatřením. Právě proto chtěli kritici činnost vedení družstva a hospodaření prosadit do programu.

Tyto body byly ale jen v diskuzi, kde o nich nebylo možné hlasovat. Proč, to vysvětlil předseda Marek Andrášek: „Nespadají do působnosti shromáždění delegátů, takže představenstvo takové návrhy na program zařazovat nemůže a nebude.“

Z tohoto pohledu hodnotí jeden ze skoro poloviny nespokojených delegátů, Zdeněk Kettner, shromáždění za zbytečné. Vyměnit představenstvo a předsedu podle něj není zatím možné. „Stále není, velmi těsně, dostatečný počet delegátů,“ vysvětlil.

Stavební bytové družstvo Mír má v Teplicích 7 248 bytů, v Krupce pak jich vlastní 822.

Spustit audio

Související