Na bytové družstvo Krušnohor míří další žaloba – kvůli údajně nízkým cenám za prodané byty

30. září 2019

Spor o stavební a bytové družstvo Krušnohor v Mostě se vyostřuje. Podle žaloby, kterou podal jeden z jeho bývalých členů, prodávalo družstvo své byty za nízké ceny a vznikla tak škoda v řádu desítek milionů korun.

Představenstvo Krušnohoru odvolal kvůli jiné žalobě soud a nové by teď mohl určit krajský soud v Ústí nad Labem. Návrhy s kandidáty poslal k soudu jak Krušnohor, tak strana, která předešlou žalobu podala.

Soud nemá stanovenou lhůtu, do které musí rozhodnout. Právníky obou stran teď ale budou zaměstnávat další spory.

Lubomír Gomboš, který žalobu na neplatnost volby představenstva v minulosti podal, teď podal další žalobu. Týká se bytů, které Krušnohor prodal za posledních 10 let. Podle Gomboše je prodal příliš lacino.

Civilní žalobu podává Lubomír Gomboš proto, aby představenstvo vzniklou škodu uhradilo.

„Budu podávat takzvanou ‚členskou' žalobu o náhradu škody, kdy jako člen družstva požaduji, aby odpovědné osoby – v daném případě bývalí členové představenstva družstva Krušnohor, nahradili družstvu škodu, kterou podle mého názoru způsobili.“

Ceny bytů v Mostě jsou dlouhodobě hluboko pod republikovým průměrem. Podle advokáta Krušnohoru Eduarda Belšána se proto prodejní cena nedá srovnávat s údaji ze statistického úřadu. Do ceny některých bytů se prý navíc započítal i dluh, který na bytě vázl, a tím se konečná cena snížila.

Jde o posuzování prodeje stovek bytů za posledních 10 let. Podle Belšána nebude v reálných silách soudu spor dokončit v krátké době.

„Bavíme se o hromadách znaleckých posudků a přezkumů znaleckých posudků. Když si vezmete, že jen základní jednoduchý spor o zaplacení pohledávky může trvat rok, tak si asi umíte představit, jak dlouho bude trvat takovýto spor,“ shrnul Belšán.

Dokud soud neustanoví nové představenstvo Krušnohoru, nemůže družstvo prodávat byty ani vypisovat výběrová řízení na opravy a údržbu domů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související