Tento týden podstoupí testování ve školách v Ústeckém kraji přes 30 000 dětí

19. duben 2021 08:25

Do škol na Děčínsku se 19. dubna vrací zhruba 5 000 žáků. Skončilo mimořádné opatření krajských hygieniků, kteří jejich návrat do lavic o týden odložili kvůli špatné epidemické situaci v regionu. Tento týden tak projde antigenními testy na koronavirus v základních a mateřských školách v Ústeckém kraji na 31 000 dětí.

Minulý týden chodilo do škol v Ústeckém kraji, tou dobou bez dětí z Děčínska, na 26 000 žáků základních, speciálních a mateřských škol.

Antigenní testy odhalily při testech v pondělí 12. dubna 13 pozitivních žáků. Při druhém testování minulý čtvrtek pak byl počet nakažených ještě nižší.

Po začátku rotační výuky na Děčínsku bude muset tento týden podstoupit testy v Ústeckém kraji na 31 000 dětí. Kraj by měl také tento týden dostat závoz nových testů.

„Ta dodávka těch testů, která byla, je na 14 dní, takže předpokládáme, že musí být další zavážka testů tak, aby došlo k další redistribuci na ty koncové školy,“ potvrdil po jednání krajského krizového štábu Roman Kovář z odboru školství krajského úřadu.

Děti podstupují testy výtěrem z nosu. Litoměřické uskupení Liťák si pomáhá mezitím přišlo s nabídkou pro žáky. Za uběhnutí minimálně kilometrového úseku jim nabízí testy na koroanvirus ze slin.

„Sehnali jsme certifikované slintací testy, a pokud děti uběhnou a pošlou nám fotku, tak tyto testy budeme rozdávat. Impulzem byla malinko diskuze o tom, jestli se nechat šťourat v nose při testech,“ říká Jan Dostál.

Ministerstvo školství s takovým přístupem problém nemá. Rodiče se ale na použití vlastního testu musí se školou dohodnout. Vlastní testy ale mají jasné podmínky.

„Pokud odpovídá testům, schváleným ministerstvem zdravotnictví, pak škola podle vlastního uvážení rozhodne, zda tyto testy použije, nebo ne,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Další možností je využití odběrového místa. „Možnou variantou školního testování jsou testy, které byly provedeny na odběrovém místě poskytovatelem zdravotních služeb, a které nejsou starší než 48 hodin,“ doplnila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související