Školy a školky na Děčínsku se pro část žáků otevřou příští týden. Situace v regionu se podle hygieniků uklidňuje

14. duben 2021 14:25

Do škol na Děčínsku se v pondělí vrátí žáci. Rozhodli o tom hygienici. Stejně jako jinde v republice půjde o rotační výuku dětí na prvním stupni a do školek nastoupí předškoláci.

Uzavření školských zařízení v okrese Děčín prodloužila krajská hygienická stanice minulý týden kvůli zhoršené epidemické situaci a výskytu brazilské mutace koronaviru v regionu.

Vedle vyššího počtu nově nakažených rozhodli minulý týden hygienici o prodloužení uzavření škol i kvůli zachycení dvou případů nákazy tzv. brazilskou mutací.

Podle národní referenční laboratoře ale nešlo o novější, agresivnější a nakažlivější variantu viru, ale méně schopnou mutaci z loňska.

„Naštěstí to není mutace, která by byla dominantní, a která by nás nějakým stylem hodně ohrožovala,“ doplnil po jednání krajského krizového štábu hejtman Jan Schiller z hnutí ANO s tím, že další záchyt této mutace v kraji není.

Žádná plošná opatření už výuku na Děčínsku neohrozí

Mimořádné opatření krajské hygienické stanice o uzavření škol na Děčínsku platí do neděle 18. dubna a hygienici ho prodlužovat nebudou. Potvrdila ředitelka krajské hygieny Lenka Šimůnková.

„Nebudeme nařizovat další odsun školní docházky – situace se uklidňuje, snižuje se počet nemocných a na můj dotaz mi pan ředitel zdravotnické záchranné služby sdělil, že i oni jsou vytíženi méně než před týdnem,“ shrnula Šimůnková.

Část žáků základních a mateřských škol se tak do školských zařízení vrátí v pondělí 19. dubna. I po tomto datu je ale možné omezit výuku v případě výskytu nákazy. To by se ale mělo týkat pouze konkrétních škol.

„Případný výskyt onemocnění covid-19 by se řešil nějakým lokálním opatřením, nějakou nařízenou karanténou, v tom daném zařízení, ale už žádná plošná opatření od 19. dubna ohledně školní výuky nebudou,“ informoval po jednání krajského krizového štábu mluvčí ústeckého kraje Martin Volf.

Hygienici ale na Děčínsku i dál pátrají po původu silnějšího šíření nákazy koronavirem z minulých dnů. I kvůli tomu odebírali vzorky zhruba od 120 lidí, které mají posoudit laboratoře.

„Předpokládáme, že nám laboratoře sdělí první výsledky 15. dubna,“ doplnila ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související