Školy a školky na Děčínsku se starají o děti rodičů, kteří pracují v integrovaném záchranném systému

12. duben 2021 15:18

Kvůli špatné epidemické situaci odložila krajská hygienická stanice o týden otevření základních škol a školek na Děčínsku. Školy se ale přesto musejí postarat o děti rodičů, kteří pracující jako zdravotníci, učitelé, policisté nebo hasiči. Například v Děčíně tak ráno do některých škol přišlo třeba jen pět žáků.

„Celkem máme na škole 14 dětí od rodičů, kteří pracují v rámci IZS. Z těch ale jen 5 projevilo zájem,“ upřesňuje ředitel základní školy Vojanova v Děčíně Karel Rajchl.

„Teď jsme odeslali počty negativních žáků. Tady se nám otestovali, když přišli do té školní družiny. A otestovali se hned i zaměstnanci,“ ukazuje Michaela Beranová.

Podobně vypadala situace i na základní škole Na Stráni. „Přišlo šest dětí. Dopadlo to dobře, všechny jsou negativní,“ usmívá se ředitel Vít Průša.

Stejně jako na základní škole Vojanova se i tady děti dopoledne učí online. „Ony jsou vlastně připojeny se svou třídou – sedí se sluchátky a paní asistentka se jim věnuje a pomáhá jim,“ popisuje ředitel.

Zatímco Děčín otevřel pro děti rodičů pracujících v integrovaném záchranném systému všechny školy a školky, Rumburk a Varnsdorf ponechal vše ve stejném režimu jako za nouzového stavu – otevřená je tam tedy jen jedna škola a jedna mateřinka.

To ale není podle výkladů ministerstva školství právně možné. Kvůli konci nouzového stavu totiž není možné aplikovat krizový zákon, který dává krajům pravomoc určit školy pro péči o děti rodičů vybraných profesí.

Spustit audio

Související