Telecí řízek
Jednou za čas si dopřejeme luxus…
Ingredience
- 4 telecí řízky z odblaněné kýty
- 2-3 vejce
- 1-2 lžíce světlého piva
- polohrubá mouka
- strouhanka
- sůl
- máslo a olej na smažení nebo přepuštěné máslo
- citron na ozdobu
Postup:
- Maso jemně rozklepeme do tenka, nejlépe pod fólií. Jsou-li plátky malé, můžeme je rozkrojit jako dvojlist a pak naklepat. Správný telecí vídeňský řízek má být tenký a velký jako sloní ucho. Nesolíme ani neobalujeme dopředu, aby maso nepustilo šťávu a obal nezvlhl.
- Jednotlivě řízky osolíme, obalíme v mouce, pak ve vejcích rozkvedlaných s troškou piva a nakonec ve strouhance.
- Postupně obalené řízky smažíme po obou stranách na rozehřáté směsi másla a oleje nebo na přepuštěném másle.
- Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme plátkem citronu.
Související
-
Telecí guláš
Na svátek Martina by se měly péct kynuté rohlíčky s makovou náplní, ale jak známe Martiny, možná raději vezmou zavděk gulášem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka