Telecí řízek

Jednou za čas si dopřejeme luxus…

Ingredience
  • 4 telecí řízky z odblaněné kýty
  • 2-3 vejce
  • 1-2 lžíce světlého piva
  • polohrubá mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • máslo a olej na smažení nebo přepuštěné máslo
  • citron na ozdobu

Postup:

  1. Maso jemně rozklepeme do tenka, nejlépe pod fólií. Jsou-li plátky malé, můžeme je rozkrojit jako dvojlist a pak naklepat. Správný telecí vídeňský řízek má být tenký a velký jako sloní ucho. Nesolíme ani neobalujeme dopředu, aby maso nepustilo šťávu a obal nezvlhl.
  2. Jednotlivě řízky osolíme, obalíme v mouce, pak ve vejcích rozkvedlaných s troškou piva a nakonec ve strouhance.
  3. Postupně obalené řízky smažíme po obou stranách na rozehřáté směsi másla a oleje nebo na přepuštěném másle.
  4. Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme plátkem citronu.

Související