Telecí pečínka s bylinkami
Luxus cenový, ale naštěstí i chuťový!
Suroviny:
700 g telecí pečeně
2 lžíce másla
1 menší cibule
2 menší bobkové listy
malý kelímek smetany
kávová lžička ostřejší hořčice
směs bylinek – petrželka, tymián, kerblík
hrnek telecího vývaru
sůl
bílý pepř
Postup:
- Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem.
- V kastrole rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova, v závěru přidáme ještě cibuli rozkrojenou na čtvrtky a bobkový list.
- Podlijeme vývarem, přikryjeme a v troubě asi hodinu dusíme, občas přelijeme výpekem. V případě potřeby přidáme vývar.
- Měkké maso odložíme na teplý talíř, šťávu přecedíme, vmícháme do ní smetanu a hořčici a nakonec i nasekané bylinky. Necháme jen přejít var, podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Marie Vořechovská!
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.