Telecí pečínka s bylinkami

Luxus cenový, ale naštěstí i chuťový!

Suroviny:

700 g telecí pečeně

2 lžíce másla

1 menší cibule

2 menší bobkové listy

malý kelímek smetany

kávová lžička ostřejší hořčice

směs bylinek – petrželka, tymián, kerblík                                                       

hrnek telecího vývaru

sůl

bílý pepř

Postup:

  1. Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem.
  2. V kastrole rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme do zlatova, v závěru přidáme ještě cibuli rozkrojenou na čtvrtky a bobkový list.
  3. Podlijeme vývarem, přikryjeme a v troubě asi hodinu dusíme, občas přelijeme výpekem. V případě potřeby přidáme vývar.
  4. Měkké maso odložíme na teplý talíř, šťávu přecedíme, vmícháme do ní smetanu a hořčici a nakonec i nasekané bylinky. Necháme jen přejít var, podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.

 

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Marie Vořechovská!

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.