Švestková nutela
Pro zavařovací experimentátory...
Ingredience
- 1 kg vypeckovaných švestek
- asi 300-400 g cukru – podle sladkosti ovoce a vlastní chuti
- 1 vanilkový cukr
- 90 g čokolády 70% nebo 80 g kakaa
- trochu rumu
Postup:
- Švestky můžeme ještě pokrájet a asi čtvrt hodiny je vaříme s trochou vody, až změknou. Přidáme cukry a ještě do husta povaříme.
- Uvařené švestky necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, přidáme rozlámanou čokoládu nebo kakao a necháme přejít var, aby se čokoláda rozpustila. Nakonec přilijeme trochu rumu.
- Za horka plníme do čistých a vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li mít jistotu, můžeme zavíčkované skleničky sterilovat při 80 stupních 15 minut.
Související
-
Ozdravné účinky švestek jsou výjimečné. Navíc mají široké využití v kuchyni
Sezona švestek vrcholí – proto vám nabízíme pár užitečných informací o nich od Ivany Stenzlové, mikrobioložky a autorky knihy Dejte tělu šanci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka