Ozdravné účinky švestek jsou výjimečné. Navíc mají široké využití v kuchyni

9. září 2021

Sezona švestek vrcholí – proto vám nabízíme pár užitečných informací o nich od Ivany Stenzlové, mikrobioložky a autorky knihy Dejte tělu šanci.

Švestka s názvem slivoň je podzimní regionální ovoce modré barvy. Pravou slivoň poznáme podle zašpičatělých konců. Právě tento druh švestek je nutričně velmi bohatý a navíc trvanlivý – proto se hodí i k delšímu uskladnění.

Ozdravné účinky slivoní jsou opravdu výjimečné. Mají skvělou detoxikační schopnost díky nadprůměrnému obsahu vlákniny – stačí jich zkonzumovat několik v průběhu dne a sami se přesvědčíte o jejich rychlém účinku.

Švestky dokážou velmi účinně pročistit střeva od toxických odpadů a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Pomáhají při zácpě. Odvodňují a jsou účinnými pomocníky při redukci váhy.

Švestky posilují imunitu i dobrou náladu

Plody slivoní jsou doslova nabité vitamíny skupiny B. Právě jejich účinek posiluje nervový systém a zvyšuje odolnost proti stresu. I přítomnost hořčíku ve švestkách jejich antistresové účinky jen umocňuje. Konzumace švestek tedy přispívá k dobré náladě.

Modré barvivo ve slupkách obsahuje antioxidační flavonoidy s protizánětlivými účinky, včetně vitamínu E, který je ve švestkách také obsažený.

Vedle protizánětlivého účinku švestky pomáhají při odbourávání kyseliny močové. Jsou proto doporučitelné při zánětlivých kloubních onemocněních a dně. Vše, co prospívá střevům, současně posiluje i naši imunitu – to tedy pro švestky platí mnohonásobně.

Obsahují spoustu probiotik, také vitamín C a zinek – všechny tyto látky pomáhají k budovaní silné imunity.

Spustit audio

Související