Šumavské kuře
Když Šumava, tak nesmějí chybět houby…
Suroviny:
4 kuřecí stehna
80 g slaniny
6 celých pepřů
4 nová koření
1 bobkový list
trochu tymiánu
miska sušených hub
sůl
Postup:
- Přes noc nebo od rána namočíme houby do studené vody.
- Stehna opláchneme, osušíme, osolíme a vložíme do pekáčku.
- Na stehna položíme plátky slaniny, přihodíme koření, vlijeme namočené houby i s vodou, zakryjeme a dáme do vyhřáté trouby péct.
- Pečeme asi hodinku, dopékáme odkryté pěkně do zlatova.
- Podáváme s bramborovým knedlíkem, přelijeme vypečenou šťávou a rozdělíme na talíře i plátky slaniny.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.