Studentská stávka v lednu 1969

24. leden 2009

Ve čtvrtek 16. ledna 1969 se na Václavském náměstí v Praze pokusil upálit student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jednadvacetiletý Jan Palach.

Za tři dny, v neděli 19. ledna 1969, Jan Palach na následky rozsáhlých popálenin zemřel. O necelý týden později, v sobotu 25. ledna 1969, se v Praze konal velký pohřeb - hovořilo se o něm jako o posledním celonárodním vzepětí před nastupující Husákovskou normalizací, o posledním výrazném odporu proti tehdy půl roku trvající vojenské okupaci Československa. Už se téměř zapomnělo, že studenti vysokých a středních škol tehdy vstoupili do stávky, kterou chtěli upozornit na zhoršující se politickou situaci v zemi. Studentská stávka sice s větším či menším úspěchem prošla celým státem, závažnější vliv na další události ale neměla. Jak na ní vzpomínají její tehdejší protagonisté? Právě o tom se bude hovořit v dnešním Severočeském Atlasu. A abych nemusel neustále představovat dnešní hosty, učiním tak hned. Hovořit budou historik Bohumír Roedl, který v lednu 1969 organizoval studentskou stávku na žateckém gymnáziu. Jeho kamarádem, který se do stávky také zapojil a organizoval ji pro změnu na žatecké obchodní akademii, byl Otokar Löbl. Poznáte ho snadno - hovoří po telefonu, žije totiž a pracuje už řadu let ve Frankfurtu nad Mohanem. A ještě ukázky z archivu Českého rozhlasu - uslyšíte jak studenty, nejbližší přátele Jana Palacha, tak oficiální hosty na jeho pohřbu a jejich projevy. Nedejte se zmást jejich zapálenou atmosférou - vydržela zpravidla jen několik dní.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.