Studenti největší střední školy v Mostě přivítali nové spolužáky z Ukrajiny zpěvem jejich hymny

15. březen 2022 13:46

Mezinárodní den hudební výchovy oslavila 15. března Střední škola pedagogická, zdravotní a Obchodní akademie v Mostě netradičním způsobem. Studenti před budovou školy hráli a zpívali písně. Mimo jiné si nacvičili i ukrajinskou státní hymnu. Chtěli tím symbolicky přivítat nové ukrajinské spolužáky, kteří dnes poprvé do školy nastoupili.

„Je válečný stav – Ukrajina je ve válce,“ řekla mimo jiné na úvod školního představení pod širým nebem ředitelka školy Jitka Hašková. Studenti poté zazpívali ukrajinskou národní hymnu.

Jednou z dívek z Ukrajiny, která dnes nastoupila do prvního ročníku obchodní akademie je Darja. Cesta do Mostu z Čerkaské oblasti, z města Smila, trvala její rodině dva dny. Nepřijela ale celá rodina – bratr Darji dostal povolávací rozkaz a musel spolu s dalšími sourozenci na Ukrajině zůstat.

Darje se první den v nové škole líbí: „Všichni jsou milí, učitelé i děti. Je to podobná škola jako na Ukrajině. Jsem ráda, že jsou tady všichni tak milí a přívětiví,“shrnula.

Ukrajinská hymna na přivítanou ji překvapila. Líbila se jí, i když přiznala, že v originále by měla mít svižnější tempo.

Na největší střední školu v Mostě dochází víc žáků ze zahraničí

O Darju se starají studentky školy – Ukrajinky, které žijí v Česku už delší dobu. Dění na Ukrajině samozřejmě sledují.

„Samozřejmě to sleduji – mám rodinu tam, kde je ta okupace, u Donbasu. Někteří příbuzní k nám přijeli, jiní nemohli přijet a zůstali tam.“ Popisuje studentka Polina. K ní se přidává Renata: „Mám na Ukrajině také hodně příbuzných a kamarádů, všichni jsou ale na západní Ukrajině, takže v té bezpečnější oblasti. Také ale odtamtud hodně lidí utíká.“

Ukrajinská děvčata mají čtvrtou do party. Káťu původem z Běloruska. Ve válečném konfliktu nepřítele, v Mostě ale kamarádku, se kterou chtějí Darje ukázat spoustu věcí.

Na největší střední škole v Mostě studuje dlouhodobě deset studentů původem z Ukrajiny, jedna dívka z Běloruska, jeden student z Litvy a čtyři studenti z Ruska.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související