První děti ukrajinských uprchlíků nastoupily na Soukromou sportovní základní školu v Litvínově

11. březen 2022 13:18

Na Soukromou sportovní základní školu v Litvínově na Mostecku nastoupily čtyři děti válečných uprchlíků z Ukrajiny. Dvě děvčátka chodí do druhé třídy, chlapec do sedmé a dívka do deváté třídy. Další žáci z Ukrajiny přijdou v příštím týdnu.

Žákyni deváté třídy Katarině přijde česká škola té ukrajinské podobná. Zatím se tady rozkoukává – je ale ráda, že se jí všichni snaží pomoci. České děti ji přijaly hned, snaží se jí vysvětlovat to, v čem si není jistá.

„Myslím si, že se začlenila hrozně rychle. Pomohly jí hodně holky ode mě ze třídy. Připadá mi, že se hodně usmívá, že je spokojená. Když jsem se jí ptala, tak říkala, že jí všichni pomáhají, a že se tady cítí dobře,“ shrnuje učitelka Marcela Vojtíšková.

Učitelka Jana Štafová má ve své druhé třídě dvě ukrajinské dívky. Komunikuje s nimi, jak se dá. „Komunikujeme rusko-ukrajinsko-česky. K tomu ruce, nohy. Měla jsem i online doučování, zopakovala jsem si azbuku – musela jsem se připravit. Děti jsou fajn, jak český, tak ukrajinský. Snaží se komunikovat, vysvětlovat, pomáhat,“ vysvětluje Štafová.

Dětem z Ukrajiny pomáhají se začleněním nejen učitelé, ale i žáci a jejich rodiče

Na děti z ukrajinských rodin se složili i rodiče českých spolužáků. „Koupili jim tašky, bačkory, pomůcky, takže děti jsme vybavili,“ doplňuje Štafová.

Další ukrajinské děti přijdou do školy v příštím týdnu. Připraven pro ně bude adaptační kurz češtiny.

„V pondělí přijímáme další tři děti – druháka, čtvrťáka a deváťáka. Připravili jsme pro ně takový adaptační program, kdy se jim jedna paní učitelka bude dvě až tři hodiny denně věnovat v rámci přípravy na český jazyk. Dále už ty děti budou pracovat ve svých kmenových třídách podle rozvrhu, protože si myslíme, že některé předměty už tak mohou absolvovat,“ vysvětlil ředitel školy Pavel Škramlík.

Náklady na mzdu učitelky, která bude malé Ukrajince učit česky, získala škola od Národního pedagogického institutu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související