Dobrovolníci i řádové sestry pomáhají na nádraží v Košicích uprchlíkům z Ukrajiny

10. březen 2022 11:12

Na hlavním nádraží ve slovenských Košicích postávají hloučky lidí s kufry a taškami. Snaží se zorientovat na tabuli s odjezdy vlaků. Jsou to uprchlíci z Ukrajiny, kteří odsud míří třeba do Polska, Německa nebo do České republiky.

Najít ten správný spoj, pořídit místenku, sehnat dočasné ubytování nebo vyměnit peníze jim tam pomáhají dobrovolníci.

Kdo musí čekat na svůj spoj déle, tak si může odpočinout v budově sousedního plaveckého areálu. Noc tam strávila i Lena se svými třemi dcerami, jsou z města Krivoj Rog severně od Chersonu.

„Chtěli jsme jet do Polska už včera, ale protože už nebyly lístky, rozhodly jsme se tu přespat. Chtěly bychom odjet dneska, takže se snažíme najít volné lístky. Ale jestli na nás nevyjdou, tak to zkusíme letadlem. Prostě ať se stane cokoli, nějak se odsud dostaneme,“ shrnula odhodlaně paní Lena.

Pomáhají nejen dobrovolníci, ale i řeholnice

Uprchlíci ale nepřijíždějí autobusy a vlaky pouze na košická nádraží. Z hranic na Slovensku nebo v Maďarsku je dodávkou vozí i řeholnice společnosti Dcer křesťanské lásky.

„Jedna sestra působila do nedávna na Ukrajině. Měla tam známého, pana Poliho, který chtěl poslat svou manželku, která byla v devátém měsíci, do bezpečí na Slovensko. Ani jsme nevěděly, co se z toho vyvine,“ vzpomíná sestra Klára na první jízdu k ukrajinsko-maďarské hranici.

Právě tam to mají lidé z okolí pana Poliho, tedy Pavla, nejblíž.  Dočasný azyl u řeholnic našlo zatím 52 dospělých a 45 dětí.

Řádové sestry pomáhají cizím lidem – a jak říká sestra Klára, odcházejí od nich přátelé.

autoři: František Kadlec , Gabriela Hauptvogelová
Spustit audio

Související