Středoškoláci z Mostu poznávají v terénu práci české i saské policie

14. březen 2018

Byli na německé policejní střelnici i na německém cvičáku s profesionálními psovody. Řeč je o studentech bezpečnostně-právního oboru na střední škole technické v Mostě Velebudicích.

V praxi tak poznávají práci policie na obou stranách hranice a ještě si zlepšují němčinu.

„Nutí nás to mluvit. Slyšíme jejich přízvuk. Je to určitě lepší než jen sedět ve škole,“ říkají studenti, kteří se speciálního projektu zaměřeného právě na bezpečnostní spolupráci v česko-saském pohraničí, účastní už druhým rokem.

„Jsou aktivní – je vidět, že mají zájem,“ říká o nich mluvčí policie z Chemnitz Steffen Wolf.

Chválí je i třídní učitelka Markéta Vintrová. Přesto, že jsou v němčině vlastně začátečníci, na setkání bilancující dosavadní průběh projektu si připravili v němčině krátké proslovy shrnující, co všechno už zažili.

„Snaží se. Už jenom to, že poslouchají rodilé mluvčí, jim pro jazyk dává mnoho. A navíc vidí, že učit se německy má smyl i pro jejich budoucí praxi.“

S německými a českými policisty chodí nejen do terénu, ale i na konference třeba jako byla ta o kyberkriminalitě. Rozšiřují si obzory tím nejzáživnějším způsobem, to je s lidmi, kteří v bezpečnostních oborech skutečně pracují a tedy mají co říct a co nabídnout.

Spustit audio