Strážníci v Děčíně začali kvůli chladnému počasí vyrážet na častější kontroly bezdomovců

15. prosinec 2022 14:14

Strážníci městské policie v Děčíně vyrážejí v mrazivém počasí za bezdomovci. Kontrolují, jestli jsou v pořádku a mluví s nimi o tom, kde se mohou ohřát nebo přespat. V Děčíně se po ulicích pohybuje zhruba 20 lidí bez střechy nad hlavou.

Osm míst nabízí lidem bez domova noclehárna v azylovém domě na Letné. Je to ale dům pro matky s dětmi, takže tohle uspořádání označují sociální pracovníci za ne úplně vyhovující.

Město už si ale vyhlédlo budovu bývalého internátu na Benešovské ulici, kterou chce proměnit na nový azylový dům. Mělo by tam vzniknout i krizové bydlení a noclehárna. Přestavbu objektu, která má vyjít na 28 milionů korun, by měla téměř úplně pokrýt dotace. Celá věc ale zatím jen na papíře.

Přes den mohou lidé bez domova využívat služeb denního nízkoprahového centra Jonáš na Starém městě. Právě tohle zařízení se radnicí dohodlo na tom, že při poklesu teplot pod mínus 10 stupňů Celsia se centrum otevře i na noc.

Nouzové přespání bezdomovcům zajišťovalo sdružení i loni v zimě. Předloni nechalo město postavit v turistickém kempu velký stan zapůjčený z krizového štábu. V něm mohlo při mrazivých nocích přespat až 10 lidí na provizorních postelích.

Spustit audio

Související