Městská policie v Děčíně bude mít víc asistentů prevence kriminality. Sloužit budou v problémových částech města

9. prosinec 2022 11:32

Děčínská městská policie chce zaměstnat víc takzvaných asistentů prevence kriminality. Teď jich strážníkům pomáhá se zvládáním situace ve vyloučených lokalitách deset. Mají výhodu znalosti místních poměrů a také respekt mezi tamními obyvateli.

Asistenti prevence kriminality v současnosti působí především v Boleticích, tedy z pohledu bezpečnosti a veřejného pořádku v jedné z nejproblémovějších lokalit, víc toho nestihnou.

Na první pohled to vypadá, že se jen prochází mezi panelovými domy, přitom ale aktivně vyhledávají rizikové situace – třeba když někdo dělá nepořádek, hádá se na ulici, nebo když se strhne bitka. Pomáhají také urovnávat sousedské spory a ráno dohlížejí na bezpečnost u tamní základní školy.

Asistenti většinou pocházejí z místní komunity, mají v ní autoritu a vědí, za kým jít, když se vyskytne problém a jak s ním jednat. Když je situace vážnější, přivolají si na pomoc strážníky.

Počet asistentů prevence kriminality by se měl v Děčíně brzy více než zdvojnásobit

Děčín čerpá peníze na platy asistentů prevence kriminality z evropského sociálního fondu – program už ale pro letošek skončil. Asistenty teď proto platí město a jeho zaměstnanci už natrvalo zůstanou. Za evropské peníze, které by měly přijít v březnu, chce pak městská policie přijmout další asistenty.

„Z těch dalších dotačních peněz bychom jich chtěli zaměstnat 12, takže by jich pak v tom ideálním případě bylo 22. Pak už bychom je nemuseli využívat jen v Boleticích, ale i v ostatních částech města,“ doplňuje její ředitel Marcel Horák.

Nové asistenty prevence kriminality si městská policie vybírá už teď. Nemá žádné zvláštní nároky, například co se týče vzdělání. Proškolí je ale v zákonech a předpisech, aby přesně věděli, jak vyhodnocovat různé situace a kdy přivolat na pomoc posily.

Spustit audio

Související