Strážníci v Děčíně řeší stále častěji oznámení o porušování vládních nařízení

23. březen 2021 13:14

Městská policie v Děčíně eviduje nárůst oznámení o porušování vládního nařízení. Nejčastěji se jedná o nenošení roušek na veřejnosti a porušování zákazu vycházení. Strážníci můžou dát za porušování některého z vládních opatření pokutu nanejvýš 10 tisíc korun. To už v Děčíně několikrát udělali.

„Dobrý den, Tady je Městská policie Děčín. Skupina mladistvých bez roušek? Tak já si to budu psát,“ přijímá oznámení operační důstojník městské policie Jiří Stejskal. „Jsou dny, kdy nezavolá nikdo, a jiné, kdy máme třeba 10 či 12 oznámení na ty roušky. Většinou na mladistvé, že se někde v parcích shlukují,“ shrnuje.

To, že takových oznámení přibývá, potvrzuje i velitel městské policie v Děčíně Marcel Horák.

„V poslední době ta oznámení přibývají. Jsou lidé, kteří se oprávněně té nemoci bojí, tak se samozřejmě dívají na své okolí, jestli i jejich spoluobčané ta nastavená pravidla dodržují. Celá ta situace už trvá přes rok, takže ta frustrace lidí se zvyšuje,“ vysvětluje Horák.

Padly už i pokuty ve výši 10 000 korun

V Děčíně už strážníci párkrát za porušení některého z vládních nařízení proti šíření koronaviru udělili i nejvyšší možnou pokutu.

„Maximální výše pokuty činí 10 tisíc korun – i ta se mezi těmi případy, které jsme řešili, objevila. Nicméně to není pravidlo, jedná se spíše o výjimku,“ vysvětluje mluvčí strážníků Tomáš Pavlík.

Většinou se jedná o lidi, kteří porušují nastavená pravidla opakovaně. „V 11 případech z 234 přestupků byla uložena pokuta v maximální výši,“ dodává Pavlík.

Počet oznámení o porušení vládních epidemických nařízení zaznamenali v i dalších městech – třeba v Rumburku nebo v Brně.

Spustit audio

Související