Straka v říši entropie

4. říjen 2010

Kniha "fyzikálních bajek ze života" od Markéty Baňkové zaujme děti i dospělé. Jejími hrdiny jsou zvířata – obyčejná i neobyčejná. Ta druhá se vyznají ve fyzikálních zákonech a dovedou je srozumitelně a také vtipně vysvětlit těm prvním i samotnému čtenáři.

Ať už jde o Archimédův nebo termodynamický zákon, setrvačnost, elektrostatiku, teorii relativity, kvantovou mechaniku, tolik diskutovanou teorii superstrun a nebo kýženou a dosud nenalezenou Teorii všeho, chytrá zvířata si s tím poradí. A ještě přitom zvládnout řešit nešťastnou lásku, manželskou krizi a zrazené přátelství, módní trendy, výchovu dětí, ale i hluboké filozofické otázky o samé podstatě světa.
Pro autorku knihy, Markétu Baňkovou, je přitom fyzika jen pouhým koníčkem – je vystudovaná výtvarnice. Svou knihu si také sama ilustrovala. V minulosti se zabývala grafikou, fotografií, interiérovým designem nebo filmem a její doménou je tzv. net art, tedy internetové umění. Pochvalná slova z úst některých známých vědců však svědčí o tom, že i s fyzikou se vyrovnala skvěle. Straku v říši entropie vydalo nakladatelství Petr Prchal. Je to první kniha Markéty Baňkové. Snad napíše i další.

O knihu Markéty Baňkové budeme hrát v říjnové soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio