Šťovíková polévka
Suroviny: 300g vepřového nebo hovězího masa, 200g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 4 brambory, 1 smetana na šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 4 natvrdo uvařená vejce, 1-2 svazky šťovíku.
Postup: Maso dáme vařit se zeleninou, s kořením, se solí. Až bude měkké tak maso i zeleninu vyndáme, vývar přecedíme a vložíme do něj na kousky nakrájené brambory. Chvilku povaříme, zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou. Chvilku povaříme, vrátíme tam na kousky nakrájené maso, zeleninu, drobně nakrájená vajíčka a úplně nakonec jemně rozsekaný šťovík. Necháme přejít varem a odstavíme to. Podáváme horké s celozrnnou bagetou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.