Stavbu přístaviště v Malých Žernosekách komplikují ochranáři – kvůli ohroženým druhům zvířat

15. srpen 2023 14:46

Stavba nového přístaviště v Malých Žernosekách na Litoměřicku narazila na rozhodnutí správy Chráněné krajinné oblasti České Středohoří, která vyhověla námitce spolku Děti země. Výhrady ekologů se týkaly hlavně chráněných druhů živočichů.

Správa CHKO České Středohoří při posuzování dala za pravdu jedné z námitek Spolku Děti země, který podal proti záměru vybudování nového přístaviště námitku. Ta se týkala ochrany šesti zvláště chráněných druhů živočichů, jako je například velevrub tupý, jelec jesen nebo bobr evropský.

Ochránci posuzovali v podstatě dva veřejné zájmy – jedním je ochrana už zmíněných druhů živočichů a dalším je výstavba nového přístaviště. Ekoložka Lenka Libichová z CHKO České Středohoří uvedla, že žádost od Ředitelství vodních cest nesplňuje kritérium týkající se veřejného zájmu. Proto ochránci nakonec žádost o výjimku po dlouhých měsících zamítli.

Ředitelství vodních cest se už proti nevydání výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny odvolalo. Stejně bude podle jeho ředitele Lubomíra Fojtů postupovat i v případě stavby přístaviště v Kostelci nad Labem ve Středočeském kraji.

Odvolání teď bude rozhodovat nadřízený orgán agentury ochrany přírody a krajiny, kterým je ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio

Související