Státní zámek Stekník nabídne novou prohlídkovou trasu. Někteří zájemci ji ale mohli absolvovat už v pátek a v sobotu

7. červenec 2019

Nová prohlídková trasa na státním zámku ve Stekníku nedaleko Žatce zavede návštěvníky do soukromých prostor posledních majitelů barokní památky.

Nová expozice bude otevřená ve čtvrtek 18. července, někteří zájemci už ale mohli projít novou trasou v pátek 5. a v sobotu 6. července. Zájem byl obrovský. K vidění byly například unikátní podtácky z motýlích křídel.

Výklad prohlídky se věnoval posledním majitelům zámku ve Stekníku, Geroldovi a Haně Déteindre. Zámku se podařilo získat některé původní kusy nábytku:  „Do tohoto pokoje se nám podařilo vrátit původní sedací soupravu, která je ve stylu novorenesance,“ popisuje návštěvníkům průvodce Luboš Frýba.

Původní nábytek se na Stekník dostal z jiných nejen severočeských zámků, kam byl ve druhé polovině dvacátého století rozvezen, odkud konkrétně se na Stekník nábytek vrátil. „Část nábytku byla na Krásném Dvoře, část v Benešově nad Ploučnicí nebo dokonce na Bítově nebo na Kynžvartu koberce,“ říká kastelánka Jana Zajíčková.

Návštěvníci nové prohlídkové trasy od 18. července uvidí především salla terrenu, což je prostor, který spojuje vnitřní místnosti se zahradou, halu, která sloužila jako obrazová galerie, reprezentační sál, čtyři místnosti západního křídla a zámeckou kapli,“ vypočítává kastelánka.

Nový okruh si mohli o uplynulém pátku a sobotě prohlédnout ti, kteří na zámek přišli. Kastelánka je zpřístupnila v souvislosti se dny slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Z Kadaně přijel na Stekník Josef Kaufmann: „Viděl jsem možnost prohlídky na facebooku, tak jsme hned přijeli.“

Bohumila Týmara z Vroutku v sobotu přivedla na zámek jeho nastávající: „Našla to na internetu. Je to moc pěkné, je vidět, že se tu hodně pracuje,“ hodnotil.

Zámek Stekník je netradičně obklopený chmelnicemi, jeho součástí jsou také terasovité zahrady italského typu.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související