Kadaň nabídne lidem od roku 2019 dotaci na opravu památek na území městské památkové rezervace

3. prosinec 2018

Radnice v Kadani na Chomutovsku chce pomoci těm, kteří mají na svém pozemku například sochy, historické zdi nebo kašnu. Proto bude město od ledna nabízet příspěvek na opravu movitých památek na území městské památkové rezervace.

Až doteď Kadaň nabízela dotaci jen na opravu nemovitosti v historickém centru města. Na opravu movitých památek město vyčlení v příštím roce 800 tisíc korun.

„Nejdřív jsme žádali peníze na renovaci celého krovu, pak na přední fasádu a na okna,“ popisuje Lucie Průchová. Kadaň jí poskytla na opravu historického dohromady dotaci více než 300 tisíc korun.

Proč město majitelům historických nemovitostí pomáhá, vysvětluje starosta Kadaně z ODS Jiří Kulhánek: „Přidáváme od roku 1991 všem vlastníkům nemovitostí v městské památkové rezervaci, protože ta oprava v památkové rezervaci je finančně náročnější.“

Že byla oprava domu finančně náročnější proto, že stojí v památkové rezervaci, říká i Lucie Průchová: „Záměr byl takový, že fasádu zateplíme. Tuto představu nám ale odbor památkové péče zhatil svým stanoviskem, že to není možné. Řekli, že je potřeba mít okna v líci. I ty náklady na opravu byly vyšší, takže, když jsme dostali možnost využít podporu, využili jsme ji.“

Nově chce radnice v Kadani pomoci i těm, kteří vlastní movité památky, tedy ne domy, ale například sochy nebo kašnu.

Kromě Kadaně poskytují dotace na opravu památek v městské památkové rezervaci také Litoměřice, Jablonec na Nisou nebo Pardubice.

autor: jbe
Spustit audio

Související