Většina památek na severu Čech dnes zahajuje návštěvnickou sezónu. Začnou také opravy

30. březen 2019

Nově zrestaurovené prostory si můžou lidé prohlédnout na zámku ve Stekníku na Žatecku. Na zámku v Děčíně zahájí sezónu otevřením jižních zahrad.

Program pro návštěvníky na děčínském zámku začíná ve 14 hodin. Slavnostní zahájení sezony v zámeckých zahradách doprovodí hudba. Pro děti jsou připravené soutěže a vstup volný je také do růžové zahrady. Návštěvníkům bude k dispozici čajový pavilonek a stánek s občerstvením. Akce končí v 18 hodin.

Růžová zahrada a Den růží v Děčíně

Dnes začíná turistická sezóna také na hradech a zámcích spravovaných Národním památkovým ústavem. Ten letos investuje do oprav památek v Ústeckém kraji několik desítek milionů korun.

Přesné sumy památkáři říct nechtějí, závisí totiž na výsledcích výběrových řízení. Které památky čeká rozsáhlejší rekonstrukce.

„Jedná se o rekonstrukci hudebního sálu na zámku Jezeří, ta by letos měla začít. Přistoupíme také k rozsáhlé obnově střech na zámku v Libochovicích a třetí akcí, kterou chci zmínit, je obnova vnějšího pláště fasád na zámku v Ploskovicích,“ vyjmenovává ředitel územní památkové péče Dušan Michelfeit s tím, že žádná z těchto akcí nijak neovlivní návštěvnický provoz.

Na Státním zámku Krásný Dvůr u Podbořan na Lounsku dělníci ještě teď dokončují opravu toalet. Pro návštěvníky jsou proto připravené mobilní záchody na nádvoří.

„Rekonstrukce probíhala celou zimu, jsou tam ještě drobné dodělávky. Věříme, že příští týden už se opravené toalety otevřou,“ říká kastelánka zámku Michaela Hofmanová, kdy by měly práce skončit. Rekonstrukce toalet stála kolem jednoho milionu korun.

Průčelí zámku
autoři: Libor Želinský , Daniela Pilařová , Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související