Starostové některých obcí ze Šluknovského výběžku chtějí jednat s Povodím Ohře kvůli přemnoženým bobrům

9. září 2024 11:50

Některé obce a města ve Šluknovském výběžku chtějí jednat o častějších kontrolách hrází a vodních toků s Povodím Ohře. Trápí je přemnožení bobři, kteří jsou chránění, a na rozboření jejich hráze je proto potřeba speciální výjimka.

Některá města a obce ve Šluknovském výběžku trápí bobři. Jejich stavby narušují hráze rybníků nebo zaplavují louky kolem potoků.

Třeba ve Šlunově museli narychlo opravit hráz rybníka na Rožanském potoce, kterou narušila bobří nora. Před třemi lety voda z prasklé bobří hráze zaplavila šest domů v Severním u Lobendavy.

Obce a města proto chtějí jednat s Povodím Ohře, aby jim s bojem se škůdcem pomohlo.

„Místní rybář nám zavolal, že nám protýká hráz,“ ukazuje u rybníka na Rožanském potoce nezávislý starosta Šluknova Tomáš Kolonečný a pokračuje: „Tady byl ten otvor, kdy to protýkalo. Byla tam ta nora, kterou on vykutal.“

Město muselo nechat hráz okamžitě opravit – blesková povodeň by s kombinací protékající hráze mohla způsobit katastrofu. „Tohle pak už nikdo neuřídí, když to praskne – dolů do Rožan, kde žijí lidé, pak půjde obrovská vlna,“ dodává Kolonečný.

Právě taková vlna nadělala paseku v Severním u Lobendavy. „Praskla bobří hráz, která zaplavila šest domů v obci Severní. U nás máme přemnožený bobry na Lučním potoce a na Bublavě. Mám před sebou vyjádření od právníků, jak nadále postupovat, abychom ten problém s bobry vyřešili,“ popisuje nezávislý starosta Lobendavy Stanislav Jirásek.

Bobr je přísně chráněn. Obce ale mohou žádat o finanční kompenzace za škody jím způsobené

Protože je bobr silně ohroženým druhem, mají města a obce jen málo možností, jak s ním bojovat. I na rozboření jeho hráze musí mít povolení. Někteří starostové obcí se proto chtějí domluvit s Povodím Ohře, aby zintenzívnělo kontroly hrází a okolí potoků.

„Ve Šluknovském výběžku evidujeme výskyt bobra evropského hned na několika lokalitách. Například u Velkého Šenova, Pazderáku u Šluknova a Lučním u Lobendavy,“ potvrzuje mluvčí povodí Ohře Dana Zikešová.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny žije v celé České republice zhruba 15 000 bobrů. Samosprávy můžou žádat o peníze na nápravu škod po bobrech z Operačího programu životního prostředí.

Spustit audio

Související