Správci Lesů České republiky začali s intenzivním vyklízením popadaných stromů z Bobří soutěsky

6. únor 2024 09:08

Bobří soutěska na pomezí Ústeckého a Libereckého kraje se letos nejspíš opět otevře návštěvníkům. Správci lesa se totiž dohodli s ochránci přírody na odstranění popadaných kmenů v korytě potoka. Větve a naplavené odpadky při nedávných povodních soutěsku doslova ucpaly a obcím po proudu potoka hrozilo, že je zaplaví povodňová vlna.

„Lidé si myslí, že jsou nesmrtelní, že se jim nemůže nic stát. A tady je problém, že tu není mobilní signál a nedostane se sem žádná technika, která jim pomůže,“ shrnuje lesní správce Petr Chvála, zatím co sestupuje do údolí Bobřího potoka k prvnímu spadlému stromu, který blokuje tamní stezku.

Některé návštěvníky ale neodradí ani nebezpečně nakloněné stromy hrozící pádem. Během nedávných povodní navíc hladina jindy klidného potoka výrazně stoupla.

„Tady v tom místě to dělalo asi metr a půl, ale v místech, kde je to koryto užší, se to zvedlo i o dva metry. Přitom standardně to má 30 centimetrů,“ přibližuje Chvála.

V Bobří soutěsce je podle něj zapotřebí co nejrychleji odtěžit až 1800 kubíků dřeva, to se navíc musí odstranit co nejšetrněji.

Odklízení popadaných stromů ze soutěsky bude náročné a drahé

„Potřebujeme opravdu dlouhé lano, třeba 150 metrů, pomocí kterého to vytáhneme až pod ty vodopády. Tam se to pak musí zpracovat, včetně jasanů a olší, které tam teď popadaly při té poslední vichřici. Ty stromy jsou navíc rozlámané a špatně se k nim dostává. Budeme rádi, když se nám to všechno povede zpracovat do konce srpna,“ dodává Chvála.

Ředitel Správy CHKO České středohoří Vladimír Dolejský také odhaduje, že vyčištění soutěsky rozhodně nebude levnou záležitostí: „Náklady jednoho kilometru dříví budou mnohonásobně vyšší než obvykle, takže pro správce lesů je to významná zátěž.“

Než se správcům lesa podaří soutěsku vyčistit, bude nutné přeznačit i turistickou trasu, která stále údolím vede. „Vyjednávám s Klubem českých turistů, že by mohli informovat návštěvníky a turisty a dočasně tu trasu odklonili od té lokality, kde bude probíhat intenzivní těžba,“ dodává Vladimír Dolejský.

Spustit audio

Související