V Dolních Zálezlech se zabydleli bobři. Musí se kvůli nim kácet stromy, které nahlodali

2. prosinec 2022 10:30

Na dolním Labi se objevilo další místo, které vyhovuje životu bobra evropského. Po Děčínu nebo Hřensku s ním mají v poslední době zkušenost i v Dolních Zálezlech na Ústecku. Několikrát tam už museli likvidovat nahlodané stromy, které popadaly na silnici podél Labe.

„Bobr úřaduje podél pobřeží Labe od Dolních Zálezel až k Labskému rohu. Těch nahlodaných stromů je tam opravdu veliké množství, a když strom nahlodá tak, že spadne na svodidla silnice I. třídy, tak už to problém je,“ shrnula nezávislá starostka Dolních Zálezel Magdaléna Pejšová. Hlavně ráno by proto měli být řidiči podle ní na silnici podél Labe z Lovosic do Ústí opatrní.

Povodí Labe narušené stromy kolem Dolních Zálezel pokácelo. Podobně postupuje správce toku podle Petra Plessneye pravidelně. „Jsme na to zvyklí – už několik let řešíme bobra, protože nejen že ničí stromy, ale omezuje nám i údržbu, protože musíme respektovat, kdy přezimuje nebo se rozmnožuje,“ vysvětluje.

Bobr byl v Česku vyhuben v polovině 18. století a na dolní Labe se zvíře postupně vrátilo z Německa. Jeho rozšíření na další místa je přirozený proces.

„Budeme prostě muset kontrolovat ty břehové porosty v těchto kritických úsecích, jako například nedaleko silničních komunikací – to je asi jediná cesta, jak v tuto chvíli můžeme předejít nějaké kolizi s člověkem,“ konstatuje Martin Vlček z Agentury ochrany přírody a krajiny, která spravuje CHKO České středohoří.

Za škody způsobené bobry mohou lidé žádat kompenzace

V Ústeckém kraji se podle Martina Vlčka se odhaduje populace Bora zhruba na 300 jedinců. Vedle Labe je i na Ploučnici, Bílině a Ohři. Na možné škody podle něj pamatuje zákon.

„Finanční kompenzace, které může poškozený získat, se vztahují i na bobra evropského. To znamená, pokud dojde ke škodě na majetku či zdraví nějaké osoby, existuje nástroj, kterým lze kompenzovat tyhle škody,“ dodává Martin Vlček z Agentury ochrany přírody a krajiny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související