Staré šicí stroje jsou k vidění v lounském muzeu

31. květen 2008

Kdybych měl mluvit o svých vzpomínkách na dětství u babičky - švadleny, pak by to bylo nekonečné vyprávění o látkách, časopisech s posledními výkřiky módy, komplikovaně dováženými ze zahraničí, vyprávění o nitích, střizích, žehlících prknech, o dámských návštěvách, svlékajících se za zástěnou, aby na nich babička odzkoušela rozdělaný model.

A taky bych musel donekonečna vyprávět o staré, prastaré Minervě, tedy šicím stroji. Jeho vrčení bylo něco, u čeho jsem usínal i se probouzel. Sledoval jsem babičku, jak se trápila s věčně se přetrhávajícím koženým řemenem, který vedl od velkého kola pod stolem k malému kolu vlastního šicího mechanismu. Pozoroval jsem její nekonečné šlapání a přemýšlel, kdyby ty nohy mohly pohánět nějaké šlapací vozidlo, kolik kilometrů by asi babička už měla najeto. Na tomhle šicím stroji babička šila snad ještě někdy v polovině devadesátých let, to už jí táhlo na osmdesátku, a hanba mě dneska fackuje, že jsem jí ještě nosil potrhané džíny, aby mi je spravila, i když co chvíli už musela odpočinout unavené ruce a jehla se jí v té tvrdé džínovině občas zlomila. Když jsem se před časem vypravil do muzea v Lounech na výstavu historických šicích strojů, abych pořídil reportáž pro Severočeský Atlas, měl jsem dojem, že jsem zase vstoupil do babiččiny kuchyně, které byl šicí stroj nedílnou součástí. Jen s tím rozdílem, že průvodcem mi tentokrát byla autorka výstavy Jiřina Štauberová. Výstavu historických šicích strojů s podtitulem "Když se řekne Singrovka" můžete v lounském muzeu vidět až do 15. června.

Výstava historických šicích strojů v lounském muzeu II.
autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.