Stampott
Suroviny: 150g suchých bílých fazolí (přes noc namočíme), 500g čerstvých zelených fazolí, 500g oloupaných brambor, 4 nakyslá jablka (oloupaná a bez jader), půlka citrónu, 1 celá skořice, lžíce cukru, sůl, 250g prorostlé slaniny.
Postup: Z namočených fazolí slijeme vodu, zalijeme je čerstvou vodou a vaříme v zakrytém hrnci asi hodinu (doměkka). Zelené fazole nakrájíme 3-4cm dlouhé kousky, brambory a jablka nakrájíme na kostky, půlku citrónu na plátky. Do druhého hrnce si dáme zelené fazolky, jablka, brambory, skořici, cukr, sůl, plátky citrónu, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a asi 15 minut vaříme při střední teplotě. Z této polévky si potom vylovíme skořicovou kůru a plátky citrónu. Bramborovou směs trochu rozmačkáme šťouchadlem a vmícháme scezené fazole. Pokrm by měl být trochu řidší než bramborová kaše. Necháme v lednici přikryté celý den a noc. Slaninu osmahneme a přimícháme těsně před podáváním.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Petr Novotný!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka