Sršeň je mírumilovné zvíře - není třeba se jí bát!

16. červen 2014

Léto je tradičně obdobím, kdy jsou sršně a další nepříjemný hmyz nejaktivnější. V zahradách navíc začíná dozrávat ovoce, a tím riziko ještě narůstá. Zbavit se hnízda sršní, které se zabydlely pod střechou, mezi sádrokartony nebo ve kmenu stromu, je obtížné. Sršně jsou totiž aktivní i v noci.

Deratizátor Petr Dvořák z Liberce, který se mimo jiné zabývá zneškodňováním sršních hnízd, má sršně rád. Tvrdí, že na člověka neútočí, a proto není třeba se jich bát.

Kolem sršní panuje mezi lidmi spousta předsudků. Ty podle Petra Dvořáka pramení z jejich velikosti a hlasitého bzučení.

„Je obrovský rozdíl mezi vosou a sršní. Sršeň, to je pytel dobroty, dá se říct. Jsou jich miliardy na světě a ještě ani jedna si nesedla na člověka, na rozdíl od vosy, která vám leze po obličeji, okusuje šunku na obložených chlebíčcích, vleze do flašky s pivem…“

Sreň - pomocník v zahradě

Sršně na zahradě konají užitečnou práci – jedno hnízdo sršní spotřebuje denně až kilogram hmyzu – loví mouchy, ovády nebo klíšťata.

Sršeň je podle něj zlá jen ve třech případech – když se jí likviduje hnízdo, když jí sáhnete na věc, například na hrušku, ze které pije, a potom, když něco považuje za útok – a to je ohnání.

Člověk by se proto v blízkosti sršní měl zastavit a zbytečně nemáchat rukama. „Ale řekněte ženské, ať se neožene, no…“ shrnuje s úsměvem své poznatky Petr Dvořák.

Logo

Lidé by si měli dávat pozor na sršní bodnutí. Na to totiž mohou být někteří alergičtí, a tam pak hrozí nebezpečí. „Pokud se lidé nenaučí žít se svým sršním hnízdem, měli by si na jeho odstranění zavolat profesionála – za to riziko to nestojí,“ varuje deratizátor.

Pokud se přesto rozhodnete zlikvidovat hnízdo sršní sami, měli byste vědět, jak na to. Poslouchejte…

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio