Spor Liberce a školky Jablíčko se vyostřuje

5. srpen 2004
Zprávy

Situace kolem mateřské školy Jablíčko, která sídlí v Liberci-Růžodole, se začíná zamotávat. Zastupitelé rozhodli kvůli nedostatku dětí tuto školku zrušit. Nebyla sama, ale jen rodiče z této školky se postavili proti a Městský soud v Praze jim dal za pravdu když rozhodl, že vyřazení ze sítě škol bylo nezákonné.

Magistrát přijal toto předběžné opatření a rozhodl, že Jablíčko zůstane zachováno, ale přestěhuje se do volné třídy v hodně vzdálené části Liberce, do Rochlic. Na základě tohoto rozhodnutí vyslala radnice do růžodolské budovy likvidátora, který měl sepsat majetek, protože budova je stále v majetku města.

A tehdy došlo ke střetu. Existují dvě verze k této události. Radnice tvrdí, že měla schůzku s ředitelkou školky, která měla pustit likvidátora dovnitř. Druhá strana ale tvrdí, že se likvidátor do školky vloupal, když za asistence policistů odmontoval původní zámky a do budovy vnikl. Sledovali jej jak zaměstnanci školky, tak i právní zástupkyně rodičů, která požadovala zásah strážníků. Ti ale nakonec jen budovu zapečetili a uzavřeli i pro zaměstnance. Náměstkyně primátora Dagmar Helšusová se vůbec nechtěla k věci vyjadřovat, odkázala na právníka radnice. Ten je ale stále mimo kancelář. Takže ze strany města je známé pouze to, že magistrát požádal soud o zrušení předběžného opatření, kterým se školce povolil provoz.

Školka má řádnou dovolenou, takže děti by se tam měly vrátit až v září. Ale tady je další zádrhel. Kam děti půjdou. Rodiče je nechtějí vozit přes půl města. Budova školky je sice ještě v majetku města, ale to už ji prodalo Jednotě bratrské, která v ní chce zřídit církevní školku. Takže do hry vstupuje další subjekt, kterého tlačí čas.

autor: Zdenka Schovánková
Spustit audio