Spolek Vavřinec v Žatci nabízí pomoc lidem v bytové nouzi – při sjednávání nájmů i sociálních dávek

22. prosinec 2023 09:18

Spolek Vavřinec za Žatce poskytuje na Lounsku podporu lidem v nesnázích. Pomoci už se tak dostalo 30 domácnostem. Lidem, kteří mají problém s bydlením, pracovníci spolku pomáhají při sjednávání nájmů nebo sociálních dávek. Po půl roce v azylovém domě tak Vánoce v klidu a ve svém stráví i paní Lucie se synem.

„Paní je spolehlivá – na čem se domluvíme, to platí. Snaží se řešit problémy po svojí linii, když potřebuje poradit, tak zavolá. Nechá si poradit, nechá se doprovodit, bytu si váží – má vždy krásně uklizeno, čisto a voňavo,“ shrnuje sociální pracovnice Hana Gregorová.

Po zhruba půlročním pobytu v azylovém domě, kde byla se svým synem kvůli nepříjemné životní události, je teď paní Lucie už skoro půl roku v pronajatém bytě.

„Bydlí se mi tu dobře, jsem za to ráda. Mám své soukromí s malým, i ta ulici je dobrá – dá se i jít ven, na hřiště za barák,“ shrnuje paní Lucie.

Spolek Vavřinech v současnosti pomáhá 30 domácnostem

Už v azylovém domě začali paní Lucii pomáhat lidé ze spolku Vavřinec. Byt pro ní, podobně jako pro dalších skoro 20 lidí, se podařilo zajistit díky programu Housing Led.

„Aktuálně máme nastavený program pro 20 nově zabydlených domácností. Jsou to rodiny s dětmi v nějaké bytové a sociální nouzi s tím, že 18 z těchto 20 bytů je již zabydlených, dalších pět bytů pak je v přípravě,“ vysvětlila ředitelka Vavřince, Miroslava Hrdličková.

Z pilotního programu zůstalo spolku v péčí 10 klientů. Celkem tak službu poskytují zhruba 30 domácnostem.

Podle Miroslavy Hrdličkové mají dvě třetiny bytů v pronájmu od soukromníků. Šest bytů využívají ve spolupráci s městem Žatec, naposledy pak poskytlo tři byty město Louny.

Spustit audio