Španělské ptáčky
Suroviny: Na 4 porce potřebujete: 4 plátky hovězí roštěné, sůl, pepř, podle chuti pikantní nebo plnotučnou hořčici, 2 vejce, 4 plátky anglické slaniny, 2 nožičky kvalitních párků, 2 kyselé okurky, 2 cibule, trochu oleje na smažení a mletou sladkou papriku. Pro větší fotogeničnost a obměnu můžete do závitku přidat i kousek červené papriky. Nezapomeňte na bílou nit na zavázání ptáčků!
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, dáme je pod studenou vodu zchladnout , oloupeme je a nakrájíme na podélné třetiny. Červenou papriku nakrájíme na nudličky. Párky a okurky podélně rozpůlíme. Hovězí maso důkladně naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Z jedné strany plátky potřeme hořčicí, položíme na ně slaninu. Zhruba doprostřed na sebe položíme, párek, vajíčko, papriku a okurku. Plátky masa zarolujeme a zavážeme nití. Takto připravené závitky nejdříve zprudka orestujeme v hrnci, vyjmeme je. Osmažíme nakrájenou cibuli a zbytky nakrájené papriky. Vrátíme ptáčky zpět a zalijeme je do dvou třetin vodou. Přikryjme poklicí a necháme přibližně hodinu dusit do měkka. Potom ptáčky vyndáme a omáčku necháme ještě 10 minut vařit. Dochutíme ji červenou paprikou a můžeme do ní nakrájet zbytky surovin, kterými jsme ptáčky plnily. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.