Špagety zapečené s masem
Ale žádné české „šunkafleky“, bude to vonět Středomořím…
Suroviny:
200 g špaget
150 g mletého hovězího masa
4-5 žampionů
100 g eidamu nebo nivy nebo směsi obou
1 cibule
2-3 stroužky česneku
1 malá konzervička rajského protlaku
2 lžíce oleje
oregano
pepř
sůl
Postup:
1. Uvaříme špagety a zatímco se vaří, nakrájíme cibuli, orestujeme ji na lžíci oleje, vložíme mleté maso, přidáme koření a sůl a při promíchávání krátce opečeme.
2. Přidáme protlak, prudce opečeme, přidáme nakrájené žampiony, drobně nakrájený česnek, krátce opečeme, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Pekáč nebo zapékací mísu vytřeme lžící oleje, dáme dvě třetiny uvařených špaget, navrstvíme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem (část si necháme na povrch) a zakryjeme zbytkem špaget.
4. V rozehřáté troubě zapečeme, před koncem posypeme povrch zbytkem sýra a už jen krátce zapečeme.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.