SOUTĚŽ PLANETÁRIA

1. listopad 2003

Soutěžit s námi můžete dvanáctkrát do roka - obvykle v posledním Planetáriu v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka. STATUT SOUTĚŽE

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat Internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária a ihned po skončení pořadu je její znění k dispozici i na tomto místě. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce - ale nemusí to být pravidlem.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď čekáme vždy do následujícího čtvrtka, do 10:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v následujícím Planetáriu; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou.

Správné odpovědi na soutěžní otázky Planetária z 25./26. října 2003:

1) Jak jsou velké Marsovy měsíce, jak se jmenují a co jejich jména znamenají v češtině?
Správná odpověď: Mars má dvě nevelké oběžnice; jedná se pravděpodobně o zachycené planetky. Obě mají velmi nepravidelný tvar. Phobos má v průměru od 19 do 27 kilometrů, Deimos od 11 do 15. Rudá planeta Mars dostala své jméno podle antického boha války a stylová jména musely proto dostat i její měsíce. Phobos a Deimos byli podle antické mytologie stálými průvodci boha lítého boje Area. Phobos je česky Hrůza a Deimos pro změnu Děs.
2) Která sonda se stala první umělou družicí Marsu?
Správná odpověď: Byl to americký Mariner 9. Odstartoval 30. května 1971 a na oběžnou dráhu kolem planety se dostal 14. listopadu téhož roku.
3) Jak se jmenoval šestikolový vozík, který dopravila v létě roku 1997 na Mars sonda Mars Pathfinder?
Správná odpověď: Jmenoval se Sojourner.

Tentokrát nám bohužel na naše otázky nikdo neodpověděl správně. A tak si nástěnnou mapu Marsu, o kterou se hrálo, schováme na jindy. Příště budeme v Planetáriu soutěžit 29. listopadu a 2. prosince.

Spustit audio