Soutěž o knihu

6. duben 2016

Rostliny způsobující otravy

Knihu Luďka Jahodáře z produkce nakladatelství Karolinum můžete získat, pokud správně zodpovíte naši soutěžní otázku:

Mezi jedovaté rostliny patří i všechny rostliny z čeledi lilkovitých, včetně některých druhů pěstovaných a konzumovaných jako zelenina a ovoce. Napište nám, jaké toxiny obsahuje nejznámější z nich – lilek brambor? Které části této základní rostliny našeho jídelníčku jsou nejjedovatější a jak se tedy (s trochou smůly) můžeme bramborami nejsnadněji otrávit?

Vaše odpovědi zasílejte e-mailem na adresu planetarium@rozhlas.cz nejpozději do neděle 21. dubna. Nezapomeňte připsat také své jméno a adresu, abychom věděli, kam případnou výhru poslat. Více informací o knize najdete na našem webu.

Správná odpověď na minulou otázku

S úpadkem civilizace na konci doby bronzové možná souvisí i události tzv. trojské války, které známe v nejstarší podobě z Homérova eposu „Ilias“ z 8. století před Kristem. Napište nám, kde přesně se nacházejí trosky města, považovaného dnes za Homérovu Tróju, a kdo, jak a také kdy je pro vědu objevil?

Trosky starověké Tróje leží v Malé Asii, na severozápadním pobřeží dnešního Turecka. Pozůstatky hned několika sídel nad sebou, z nichž jedno by mělo být Homérovou Trójou, skrývá pahorek Hisarlik u obce Tevfikiye nedaleko přístavu Çanakkale. Za hlavního objevitele Tróje je považován německý obchodník a amatérský archeolog Heinrich Schliemann, který „Iliadu“ nepovažoval za mýtus, ale bral ji jako pramen, popisující skutečné události. A to ho právě zavedlo na Hisarlik, kde začal v roce 1870 kopat. Dnes už není důležité, že za homérskou Tróju považoval jinou vrstvu osídlení, než kam ji kladou současní vědci, ani skutečnost, že tito vědci na historickou přesnost Homérových údajů nevěří. Trója nicméně opravdu existovala a její trosky byly objeveny.

Knihu 1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů od nás za správnou odpověď dostane paní Markéta Váňová ze Lhoty u Luhačovic. Gratulujeme.

kniha, čtenář, knihy, literatura

O soutěži

Každý měsíc hrajeme o hodnotnou novou knihu. Soutěžní otázku uslyšíte na konci každého pořadu a její znění najdete i na tomto místě. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude co nejpřesnější a nejúplnější (není-li stanoveno jiné kritérium). Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce se dozvíte přímo v pořadu a také zde, na našem webu.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.