Soustava Slunce - Jupiter má svého dvojníka

12. září 2015

Mezinárodní tým pod vedením brazilských astronomů pátrá po hvězdě se soustavou planet, která by se podobala naší Sluneční soustavě.

Vědci se pochopitelně zaměřili na hvězdy slunečního typu. Jejich úsilí bylo korunováno úspěchem. Pomocí výkonného dalekohledu a spektrografu na chilské observatoři ESO v La Sille objevili planetu velikostí a zřejmě i hmotností podobnou našemu Jupiteru. Stalo se tak díky malému, ale opakujícímu se pohybu mateřské hvězdy, způsobenému obíhající planetou. Těleso krouží kolem hvězdy HIP 11915, která je velmi podobná našemu Slunci. A do třetice podobností – Jupiterův dvojník se nachází zhruba stejně daleko od mateřské hvězdy, jako je tomu u naší dvojice.

Čtěte také

Výsledky vědci publikovali letos v létě v odborném časopise Astronomy and Astrophysics. Autorka článku Megan Bedellová k tomu dodává, že po dvaceti letech hledání exoplanet astronomové konečně dospěli k objevům plynných obrů s dlouhou periodou oběhu – takovým, jaké známe z naší Sluneční soustavy. To je znamením, že podobné soustavy skutečně existují. Dvojník našeho Slunce, hvězda HIP 11915, je zhruba stejně starý. Slunci se podobá i hmotností a chemickým složením. Z toho astronomové usuzují, že by se v blízkosti této hvězdy mohly vyskytovat také kamenné planety.

Hvězda HIP 11915 se nachází na periférii souhvězdí Velryby (Cetus)

Zatím bylo hledání exoplanet zaměřeno na systémy, ve kterých se vyskytují planety o hmotnosti několikanásobku Země. To je ale v kontrastu se Sluneční soustavou, ve které jsou uvnitř malé kamenné planety a plynní obři obývají vnější části systému. Podle současných teorií může za uspořádání naší soustavy vhodné pro život právě existence Jupiteru. Jeho gravitace zformovala soustavu do nynější podoby. Proto vědci kladou takový důraz na objevy dvojníků u jiných hvězd. Mohou se stát významnými milníky v hledání planetárních soustav podobných té naší.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.