Sonda „Úsvit“ poodhaluje tajemnou Ceres

17. říjen 2015

Tak trochu ve stínu úspěchů sondy New Horizons u Pluta zůstávají báječné výsledky mise sondy Dawn v hlavním pásu planetek.

Sonda startovala před sedmi lety. NASA ji nasměrovala nejprve k planetce Vesta, kterou zkoumala v letech 2011-12, a letos v březnu ji zaparkovala u hlavního cíle mise – na oběžné dráze trpasličí planety Ceres.
Připomeňme, že Ceres, podle římské mytologie bohyně úrody a zemědělství, byla vůbec první objevenou planetkou. K jejímu objevu došlo v lednu roku 1801 a může za něj italský astronom Giuseppe Piazzi. Ceres o průměru kolem 950 km je sice nejhmotnějším tělesem v hlavním pásu asteroidů, má ale velmi nízkou hustotu. Vědci se proto domnívali, že se pod jeho povrchem skrývá led. Snímky, které přišly ze zmíněné sondy Dawn a které mapují povrch Cerery, jim možná dají za pravdu.

Nejzajímavějšími pozorovanými útvary na Cereře jsou silně zářivé skvrny, které zatím nemají obdobu na žádném z těles Sluneční soustavy. Existují teorie o podpovrchovém oceánu na Ceres. Záhadné skvrny, které se vyskytují ve velkém kráteru pojmenovaném Occator, by mohly být ledem obnaženým při nárazech těles dopadajících na povrch trpasličí planety. Tyto nárazy doprovázené vysokými teplotami mohly ale odkrýt třeba podpovrchová ložiska soli, skla nebo vytavit kovy, které mohou odrážet světlo podobně jako vodní led.
Na dalším ze snímků je také například hora, která se tyčí do výšky 5 km nad povrch planety. Tmavý vrcholek lemují bílé, skoro lesklé svahy, které se dole jakoby boří do tmavého podloží. Připomíná to obří kulisu, vystupující z hlubin na povrch tělesa. Kryovulkanitu, tedy jev podobný sopečnému, avšak s tím rozdílem, že místo lávy vytéká ze sopky voda z roztaveného ledu, vědci zatím neberou jako příliš pravděpodobnou.

Záhadné světlé skvrny v kráteru Occator na trpasličí planetě Ceres

Kdoví, jaká překvapení nás na Cereře ještě čekají. Na rozluštění záhad nejbližší trpasličí planety si musíme ještě nějaký čas počkat. Sonda zůstane na své oběžné dráze aktivní ještě nejméně do příštího jara. Ke konci letošního října má podle původního plánu snižovat svou dráhu až na 370 km nad povrchem. Až ukončí svou práci, zůstane trpasličí planetě satelit – měsíček Dawn, vytvořený lidskou rukou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio