Solární panely brzy uvidíte i na střeše kravína – jejich instalaci chystá zemědělské družstvo v Klapém

29. listopad 2022 10:05

Zemědělské družstvo v Klapém na Litoměřicku instaluje solární elektrárnu na střechu svého kravína. Energii chtějí zemědělci využívat pro provoz areálu, sýpky, dílen, ovocného skladu i budovy samotného zemědělského družstva. Případné přebytky elektřiny dodá družstvo do distribuční sítě

Kromě bučení krav se v těchto dnech z kravína v Klapém ozývají i vrtačky.  Na jeho plechové střechy totiž specializovaná firma montuje solární panely. „Děláme to sem a děláme to na tu střechu, kde jsou telata,“ ukazuje ředitel Zemědělského družstva Otokar Šašek.

Celkem bude na střechách nainstalovaných 560 panelů o výkonu 280 kW. Energii, kterou nespotřebují, pak chtějí dodávat do sítě.

„Elektřina bude přivedená vedením, které bude zakopané do trafa, které funguje pro celý náš areál – to znamená pro sýpku, sklady ovoce i živočišnou výrobu. Zároveň je na to napojen areál zemědělského družstva – tedy správní budova, sklady a dílny,“ popisuje Šašek.

Náklady na vybudování zdejší fotovoltaické elektrárny jsou necelých šest milionů korun. Původně měla být ale větší. „Plánovali jsme výkon 800 kW, ale vzhledem k tomu, že jsme nedostali připojení od ČEZ, tak jsme byli nuceni celý ten projekt omezit,“ vysvětluje Otokar Šašek.

Nejdéle trvá povolení stavby

Zatímco samotná instalace zdejší solární elektrárny zabere podle Jakuba Mahela ze společnosti Acetex jen čtyři dny, získat veškerá potřebná povolení trvá i několik měsíců.

„Samozřejmě máme problémy s památkáři – tady se řešila pohledová strana Hazmburku. Nejdůležitější pak je statika, která nás velmi omezuje – ne každá střecha je vhodná pro umístění fotovoltaických panelů. Dalším úskalím je připojení k distribuční soustavě,“ popisuje Mahel.

Po dokončení montáže musí elektrárna ještě splnit potřebné revize, až poté může být připojená k distribuční soustavě.

Spustit audio

Související