ČEZ chystá v Ústeckém kraji nové solární elektrárny. Měly by snížit závislost na fosilních palivech

22. srpen 2022 15:56

V Ústeckém kraji by mohlo v budoucnu vzniknout několik solárních parků. Celkový výkon by mohl dosáhnout několika tisíc megawattů. Během návštěvy ministra práce Mariana Jurečky z KDU-ČSL o tom informovali zástupci skupiny ČEZ.

Podle Jana Kaliny ze skupiny ČEZ má energetická firma v plánu postavit parky až o výkonu 6000 MW. Polovina těchto solárních parků by přitom měla vyrůst právě v Ústeckém kraji.

Energetici chtějí pro stavbu solárních elektráren využívat současné plochy, které už ČEZ vlastní. Jde například o tzv. popílkoviště u elektrárny v Tušimicích na Chomutovsku. Tato solární elektrárna má mít výkon zhruba 40 MW a její stavba by mohla podle Kaliny začít zřejmě v příštím roce.

Podobné solární parky mají být také například na tušimické skládce nebo v Ledvicích. Podle zástupců skupiny ČEZ i ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL jde o jednu z možností, jak snížit závislost na fosilních palivech při výrobě elektřiny.

Vláda chce pomoci nízkopříjmovým domácnostem

Podle ministra Jurečky chystá vláda úpravy také v příspěvcích na bydlení, které mají pomoci domácnostem s nízkými příjmy. Například pro seniory to nebude podle něj znamenat další administrativu, protože si stát sám zjistí výši vyplaceného důchodu.

Lidem mají pomoci i tzv. energetičtí poradci, kteří mají domácnostem pomoci v současné situaci s cenou energií.

Se snižováním spotřeby pomůže podle Jurečky i snadnější přístup k dotacím. Stát podle něj chystá novou verzi nové zelené úsporám – tento program má být méně administrativně náročný, lidé by si tak podle ministra Jurečky mohli některé úpravy dělat svépomocí a program by mohl odstartovat ještě před topnou sezónou.

Podrobnosti chce ale stát podle něj představit až během září.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související