Košťany nabízejí obyvatelům dotace na tepelná čerpadla a solární panely

8. duben 2022 09:14

Konec starých kotlů, zdražování elektřiny a plynu, a hrozící potíže s jeho dodávkami. To se teď v Košťanech na Teplicku snaží řešit příspěvkem města na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku. Chtějí změnit taky topení v městských objektech a organizacích.

Nezávislý Starosta Košťan Tomáš Sváda má o zájemcích o dotaci přehled. Právě stojíme u vily vedle městského úřadu, jejíž majitelé o změně vytápění uvažují.

„Jakmile jsme zveřejnili ten záměr v Košťanském zpravodaji, tak se paní Štěpánová hned přišla ptát. Říkala, že je to super, že řešili nějakou alternativu, a kdyby tam byl příspěvek obce, tak že by ho hned využili,“ popisuje.

Dotace města pomůže zájemcům o nové vytápění výraně ušetřit

Zastupitelé zatím pro tento dotační program schválili milion korun, což při dotaci 70 tisíc korun na fotovoltaiku a 60 tisíc korun na tepelné čerpadlo, představuje asi 17 projektů.

„Pokud bude těch žádostí víc, tak máme dostatečné finanční rezervy, takže bychom byli schopni tam nějaké finanční prostředky dodat,“ dodává košťanský starosta.

O peníze mohou žádat majitelé domů s trvalým bydlištěm ve městě. V součtu s dotací ze státního programu Nová zelená úsporám jim to významně sníží náklady na změnu topení.

„Už nám volalo dost lidí, že o to mají zájem. Tím jim to celé zlevníme a zmírníme tak ten finanční dopad na ně, takže na to bude moci dosáhnout daleko více lidí,“ konstatuje Tomáš Sváda.

Koštany pomáhají lidem s výměnou starých kotlů už 8 let

Dalším plusem je lepší ovzduší, které se zbaví zplodin z kotlů na tuhá paliva. „Už na tom pracujeme osm let. Máme spočítáno, že už jsme po celých Košťanech odstranili kolem 400 lokálních topení. Ten systém je dnes centrální vytápění. Teď se budeme snažit hledat alternativu i velká čerpadla pro ty velké bytová domy,“ dodává starosta.

Zastupitelé už řeší i topení pro další veřejné budovy. „Základní škola, mateřské školy, radnice – tam bychom asi chtěli začít. Všude máme kondenzační plynové kotle, ale k nim bychom chtěli mít i tepelná čerpadla a fotovoltaiku na střechách budov,“ dodává starosta Košťan Tomáš Sváda.

Podle něj tak město chce snížit náklady na topení a taky mít alternativu pro případné omezení dodávek plynu.

Spustit audio

Související