Dotaci na nový kotel může v Ústeckém kraji získat přes 600 žadatelů s nízkými příjmy

2. březen 2022 13:32

Kraje na konci jara opět spustí příjem žádostí o kotlíkové dotace. Oznámilo to ministerstvo životního prostředí. Letošní vlna bude určená především pro nízkopříjmové domácnosti.

Stát v této výzvě plánuje na výměnu starých kotlů za nové ekologičtější rozdělit celkem pět miliard korun. Peníze by měly v celé zemi stačit k výměně zhruba 50 000 kotlů.

Nejvíce peněz je určeno pro Středočeský a Moravskoslezský kraj. Ústecký kraj má mít na výměny nevyhovujících starých kotlů více než 80 000 000 korun.

Letošní výzva je určená hlavně nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Tito lidé budou mít možnost při pořízení nového kotle dosáhnout na dotaci ve výši až 95 procent.

Podle ministerstva dostanou žadatelé část peněz ihned na základě zálohové faktury od firmy, která výměnu kotle provede. Zbytek peněz pak získají po dokončení a vyúčtování výměny starého zdroje vytápění.

Žádost o dotaci bude podle resortu životního prostředí možné podávat letos na jaře. Přesný termín bude známý po projednání radou Ústeckého kraje. Pro ostatní domácnosti bude ale letošní podpora nižší.

V rámci dalšího programu s názvem Nová zelená úsporám můžou žadatelé z této výzvy dostat na výměnu kotle až 50procentní dotaci.

Dotace na výměnu kotlů je cílená na domácnosti s nízkými příjmy

Ministerstvo životního prostředí stanovilo definici nízkopříjmových domácností na základě modelu Agentury pro sociální začleňování.

Jde například o domácnost složenou ze dvou dospělých a dvou dětí, kde rodiče za rok 2020 společně nevydělali víc než 683 600 korun. Dál jde o žadatele, kteří pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně. Ti budou mít na plnou výši dotace nárok automaticky.

V rámci těchto dotací budou moci lidé vyměnit starý kotel na pevná paliva s ručním přikládáním za tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo plynový kondenzační kotel.

O peníze na výměnu jde ale požádat i tzv. zpětně. Dotaci tak mohou získat i lidé, kteří kotel vyměnili po 1. lednu 2021.

Čas pro výměnu kotlů se rychle krátí. Staré kotle I. a II. emisní třídy totiž nebude možné používat od letošního září.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související