Kriminalisté uzavřeli zatím největší případ podvodů s auty v Ústeckém kraji. Škoda přesáhla 16 milionů korun

25. únor 2022 13:41

Policisté z oddělení hospodářské kriminality v Děčíně uzavřeli velký případ podvodu s auty, na kterém pracovali pět let. Vyšetřovatel v něm obvinil tři osoby a dvě firmy. Podle policie způsobili škodu 16 milionů korun tím, že prodávali auta se stočenými tachometry.

Podle vyšetřovatelů provozovalo od roku 2013 do roku 2018 několik lidí z Děčínska obchod s auty, která dováželi ze zahraničí, zejména z Německa, Španělska nebo Francie, která prodávali po úpravách tachometru dál.

Koupili vždy vozidlo, které mělo najeto určitý počet kilometrů, stočili jeho tachometr, a následně ho nabídli k prodeji. Za auto tak dostali víc peněz, než kdyby ho prodávali s původním stavem najetých kilometrů.

Podle kriminalistů tak upravili nejméně 321 vozidel. Rozdíl v ceně byl v souhrnu 16 milionů korun.

Ve většině případů vozidla prodávali do autobazaru, 26 jich dodali soukromým osobám. Nikdo z kupujících neměl samozřejmě vůbec tušení, že s těmi vozy bylo něco v nepořádku.

Obvinění podle policie například nakoupili několik vozů taxislužby ze Španělska. Auta sice vypadala dobře, ale měla - jak to u taxíků bývá - hodně najeto. Po stočení tachometrů je prodali za mnohem víc peněz, než by získali za auta s původním stavem kilometrů. Nikomu to ale něpřišlo divné, protože auta byla relativně nová.

Později začali obvinění obchodovat v podobném stylu i s dodávkami, na kterých se dá vydělat víc peněz než na osobních autech.

Obžalovaní si manipilaci s tachomety pečlivě evidovali

Vyšetřovatelé zjistili, o kolik byly tachometry aut stočené, díky tomu, že si obvinění pečlivě vedli evidenci.

Policisté zajistili při domovních prohlídkách inzeráty na auta z ciziny, na kterých byly údaje o původním stavu tachometru i údaje, jaké úpravy se na nich dělaly, kolik stály a za kolik se nakonec prodaly.

Vyšetřování trvalo dlouho, protože poškozených bylo hodně. Policisté z oddělení hospodářské kriminality museli navíc kontaktovat zahraniční prodejce – celý spis tak má přes 16 000 stran. Tři osoby a dvě firmy vyšetřuje policie na svobodě. Za podvod jim hrozí až 10 let odnětí svobody.

Spustit audio

Související