Ústecký kraj pomáhá Ukrajincům. Tady je seznam míst, kde můžete pomoci

28. únor 2022

Města i jednotlivci v Ústeckém kraji začali spontánně organizovat pomoc Ukrajině. Převážejí do bezpečí ukrajinské uprchlíky, pořádají sbírky potravin, dek a zdravotnického materiálu.

Nově příchozí Ukrajinci mohou do České republiky vstoupit v rámci bezvízového styku, nepotřebují tedy po dobu 3 měsíců k pobytu žádné vízum. Pokud se budou chtít zapojit do běžného života a začít pracovat, i oni mohou požádat o speciální dlouhodobé vízum. Mnoho z těch, co nově přijíždí, má v Česku zázemí – ti zřejmě nebudou potřebovat žádnou asistenci. I oni ale musí splnit svou registrační povinnost na policii.

Pro ty, co zázemí v Česku nemají, je připravena pomoc v rámci v pátek schváleného Programu Ukrajina. Budou nasměrovány do Registračního humanitárního střediska Vyšní Lhoty, kde proběhne jejich registrace (včetně vyřízení speciálního dlouhodobého víza) a dále budou rozvezeni do dalších ubytovacích zařízení. Veškeré informace najdete na webu.

Pro ukrajinské občany byla také zřízena telefonická linka, která funguje nepřetržitě: +420 974 801 802, a e-mail: ukrajina@mvcr.cz.

Most

Město Most nabízí uprchlíkům z Ukrajiny ubytování v městském hotelu Cascade. K ubytování patří i stravování. Město také zřídilo společně s nákupním centrem Central Most sběrné místo na pomoc Ukrajině.

Most také nabídl prostřednictvím svého dopravního podniku transport osob, které opouští Ukrajinu.

Podrobné informace najdete na rozcestníku mosteckého magistrátu.

Přispět můžete přímo Velvyslanectví Ukrajiny. To zřídilo účet na okamžitou pomoc pro obranu Ukrajiny: 304452700/0300. Peníze jsou určeny na pořízení vojenského materiálu pro ukrajinskou armádu a domobranu.

Chomutov a Jirkov

Města Chomutov a Jirkov pořádají sbírku pro obyvatele ukrajinského Zakarpatí. Lidé mohou přinášet hygienické potřeby, spacáky, nebo trvanlivé potraviny na dvě místa – v Chomutově do skladu v zooparku za správní budovou, v Jirkově do garáží vedle budovy městského úřadu.

Sbírka potrvá do odvolání, věci je možné přinášet od 10 do 18 hodin každý den.

Chomutov založil i sbírkový účet na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Číslo účtu najdou zájemci na webových stránkách města.

Bílina

Radní Bíliny na Teplicku schválili stotisícový dar na pomoc Ukrajině. Po 20 000 pošlou partnerskému městu Novovolynsk, Ukrajinskému velvyslanectví, Českému červenému kříži, Charitě a Člověku v tísni. O dalších penězích budou rozhodovat zastupitelé. Podrobnosti najdou lidé na webových stránkách města.

Ústí nad Labem

Město Ústí nad Labem vyzývá všechny ubytovatele a občany k pomoci lidem prchajícím před válečným konfliktem. Zapojit se lze i do materiální sbírky. Podrobnosti o ní najdete na webu magistrátu.

Ústecká policie zavedla telefonickou linku pro ty, kdo pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Informační linka má číslo 974 444 444.

Přímo v Ústí nad Labem také v budově někdejšího rektorátu vzniklo asistenční centrum pro přijímání uprchlíků.

Ústecký kraj také zřídil pod svým sídlem Centrum materiální pomoci Ukrajině. Do prostor pod schody takzvané vany v bývalém kopírovacím centru mohou lidé nosit hlavně věci na spaní. Toto centrum je otevřené každý všední den od 7 do 17 hodin.

Podrobnosti o humanitární sbírce najdou dárci na webu Charity Ústí nad Labem.

Teplice

Organizaci pomoci domlouvá ve městě například teplický Červený kříž nebo Centrum pro celou rodinu (otevřeno pondělí až pátek od 7:00-16:30. Volat můžete na 777190926).

Žatec

Pomoc Ukrajině nabízejí v Žatci na Lounsku. Město hledá pro ukrajinské ženy s dětmi ubytování. Vedení městské nemocnice se zase snaží zajistit dopravu z Ukrajiny do Česka.

Aktivitu můžou podpořit i dárci, kteří přispějí na transparentní účet města.

Děčín

V současné době město prověřuje ubytovací kapacity, které by mohli lidé v nouzi využít. Město také zřídilo pro válečné uprchlíky krizové informační linky.

Litoměřice

Litoměřičtí radní rozhodli o pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny. V Želetické ulici se otevřelo koordinační centrum pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Centrum provozuje Charita Litoměřice a utečencům zajistí například i sezení s psychologem nebo farářem.

V bývalé vojenské ubytovně v Litoměřicích je k bydlení připravených zatím 80 míst.

Více informací najdete na webu Litoměřic.

Pomoci můžete i přes celorepublikové sbírky a programy

Post Bellum

Člověk v tísni

ADRA International

Český červený kříž

Pomáhej Ukrajině

Stojíme za Ukrajinou

Armáda spásy

Pomoc Ukrajině Hlídač státu (tabulka se seznamem konkrétní pomoci)

Darujme.cz

UNICEF

Charita Česká republika

Spustit audio