Některé firmy v Ústeckém kraji začaly kvůli zdražování elektřiny instalovat solární panely

14. říjen 2022 13:23

Některé firmy bojují s rostoucími náklady za elektřinu pomocí alternativních zdrojů energie. Třeba děčínská firma, která se zabývá opravou vagonů, vsadila na solární panely. Pokrývají už pět střech na budovách jejího areálu.

Ve vestibulu firmy RYKO se dá sledovat, kolik právě solární panely vyrábějí elektřiny, kolik tím ušetří závod na uhlíkové stopě a kolik spotřeby to pokrývá

Firma Ryko v Děčíně teď pokryje energií ze solárních panelů zhruba 18 procent spotřeby závodu. „V letošním roce chceme zrealizovat druhou etapu, která zajistí výrobu 63 procent,“ dodává ředitel Martin Vošta.

Solární panely pomohou částečně pokrýt spotřebu elektřiny zemědělského družstva Klapý na Litoměřicku, a nejen to. „Máme v plánu nahřívat veliký, 20kubíkový zásobník teplé vody, kterou bychom pak využívali pro topení,“ dodává Otokar Šašek, ředitel družstva.

Šetřit chtějí Ústecký kraj i jednotlivá města

Chovat se ekologicky a ušetřit na platbách za elektřinu chce i Ústecký kraj – alespoň tedy za elektřinu, kterou spotřebovává sama budova hejtmanství. Na její střeše se dost možné v blízké budoucnosti také solární panely objeví.

„Vyrobená energie přes fotovoltaiku by měla být kolem nějakých 110 000 kilowatthodin za rok, takže ta úspora by měla být okolo 15 procent,“ upřesňuje Tereza Benešová z kanceláře ředitele úřadu.

Cestou fotovoltaiky se chtějí vydávat i města. Třeba Most plánuje umístit solární panely na střechu zimního stadionu a dalších dvou budov. Solární panely se možná v budoucnu objeví i na střeše Aquaparku a stadionu v Děčíně.

Spustit audio

Související