Sociálním službám v kraji chybí na provoz přes 400 milionů korun od státu. Omezení služeb ale zatím nechystají

8. březen 2021 10:16

V celém Česku chybí na sociální služby v tomto roce zhruba 3 miliardy korun. Uvedl to náměstek ústeckého hejtmana Jiří Kulhánek z ODS. Jen Ústecký kraj dostal letos od státu o víc než 400 milionů korun méně. Samospráva chce proto podpořit alespoň krajem zřizované sociální služby. Dalším budou muset zřejmě pomoci města a obce.

„Chceme samozřejmě spoléhat na to, že ministerstvo opět vypíše dotační programy na provozní ztráty jako v loňském roce, ale uvidíme. Prozatím jsme služby neomezili,“ komentovala současnou situaci vedoucí krajského odboru sociálních služeb Petra Lafková.

Ústecký kraj dostává, podobně jako další kraje v Česku, peníze od státu na základě směrného čísla. To je ale nastavené v neprospěch kraje, který dostává každoročně méně peněz, něž kolik jich je na sociální služby potřeba.

Podle Vladimíra Dostálka z ministerstva práce a sociálních věcí ale poskytovatelé sociálních služeb nemají dostávat peníze jen od státu.

Spolufinancovat sociální služby mají obce i kraje

„Chceme upozornit, že dotace není nároková a nikdy nepokrývala 100 % veškerých požadavků. Na financování sociálních služeb se musí podílet kraje, obce, zřizovatelé a další subjekty,“ popsal Dostálek.

To Ústecký kraj plánuje. Část chybějících peněz dostat alespoň krajské sociální služby.

„Budeme to kompenzovat z přebytku hospodaření. Jsme tak i domluveni s kolegy z rady kraje, takže to budeme předkládat do zastupitelstva. Počítáme s tím, že dofinancujeme alespoň ta lůžková zařízení, která jsou ve zřizovatelství kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek a kadaňský starosta Jiří Kulhánek z ODS.

Podobným způsobem chtějí postupovat přímo v Kadani.

„My si to dofinancujeme ze svého – chybí nám 6 milionů korun, takže s tím počítáme v rozpočtových změnách. Máme to příští týden v kadaňském zastupitelstvu. Předpokládám, že si tak poradí i ostatní obce,“ doplnil Jiří Kulhánek s tím, že požadují po státu změnu směrného čísla.

V budoucnu by mělo MPSV zavést mandatorní dotaci

Změna se skutečně chystá – v současné době ji projednává legislativní rada vlády. Platit by mohla od příštího roku a peníze by se podle nového systému mohly rozdělovat od roku 2023.

„MPSV plánuje zavést mandatorní, to znamená nárokovou, dotaci. Tu bude rozdělovat samo ministerstvo a nikoli kraje. Financovat by se mělo jednotně – na základě personálních normativů,“ dodal Vladimír Dostálek s tím, že na letošní rok se diskutuje o mimořádných dotacích pro sociální služby, které jsou jako loni spojené s koronavirovou pandemií.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související